Снимка: Reuters
fallback

Пореден неуспешен опит за консенсус по бежанската криза е резултатът от завършилата двудневна среща на външните министри от ЕС в Люксембург. Докато едни настояваха за задължителни квоти за бежанци, други искаха първо затягане контрола по границите и борба с трафикантите, предаде БНР.

Пет въпроса пред ЕС поставиха министрите, без да намерят отговори за тях: как логистично да ускорят и разпределят приема на бежанци; как да затегнат контрола по границите; как да се разбият мрежите на трафикантите; как да накарат съседните държави да приемат обратно нелегалните мигранти и в дългосрочен план как да се спрат войните в Либия и Сирия, които са коренът на проблема.

Брюксел вече се фокусира изцяло върху квотите за бежанците, а не върху проблема с нелегалните имигранти. Трябва да се говори само за бежанска криза, заяви върховният представител по външната политика Федерика Могерини , защото мнозинството идващи са сирийци, афганистанци, еритрейци и иракчани, бягащи от война.

Oще по темата

„Времето за взаимни обвинения изтече. Време е за решения и превръщането им в единни действия“, каза Могерини.

Тя обаче се размина  в призивите си за солидарност с цяла група министри от Източна Европа. Мирослав Лайчак от  Словакия каза: „Как да обсъждаме квоти, след като още има голям приток на бежанци? Първо трябва да подсилим границите си, да върнем отново на практика Шенгенските правила и тогава да говорим за квоти“.

Линас Линкевичиус от Литва допълни: „Вместо до безкрайност да говорим за тези цифри, нека се заемем директно с причините“.

Специално за БНР българският външен министър Даниел Митов добави: „Миграционната криза не е посрещната от Eвропа  както трябва и по-скоро стимулира потоци от хора. Дори и определени хора да имат нужда от помощ, от защита, Европа може да им предложи такава, но това не означава, че те ще останат завинаги в рамките на ЕС. На тези хора им се създава илюзия, че те могат да останат завинаги, а това не е така“.

Напрежението бе подсилено от прехвърлянето на стотици бежанци през денонощието от Унгария към съседна Австрия. Мигрантите стават все по-агресивни, обясни унгарският външен министър Петер Сярто.

„По сегашните разпоредби нямаме право насила да ги вкараме в центровете за регистрация. Те тръгнаха масово по най-важната ни магистрала и ЖП линия. Затова ги натоварихме на автобуси“, каза министърът.

Австрийският му колега Себастиан Курц нарече Европа „базар“, в смисъл „разграден двор“, и предупреди: „Дъблинската система ще продължи да се прилага. Надявам се случилото се снощи да послужи като сигнал за събуждане в Европа“.

Центрове за регистрация да са на първа линия, дори извън територията на ЕС като например в Турция, поиска люксембургският първи дипломат Жан Аселборн. „Трябва да знаем кой точно чука на вратата ни, откъде идват тези хора и какво е положението им“, каза той.

Люксембург ще организира в началото на октомври извънредно съвместно заседание на вътрешни и външни министри по темата. На този фон министър Даниел Митов започва да гледа със скептицизъм на шансовете на България за приемане в Шенген след месец.

„Трябва да бъдем много внимателни и скептични към говоренето по тази тема. Не трябва да преекспонираме този въпрос и да създаваме излишни очаквания, които, разбира се, могат и да не се сбъднат“, каза Митов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 8 години

Европа ще потъне под вода това всеки го знае.Та някои хора си разчистват терена в арабските земи и то без бой.

35

ауслендър

преди 8 години

ЗАМИСЛЯМ СЕ ЗАЩО В БГ ВСИЧКО Е БЕДСТВИЕ И МИЗЕРИЯ, АМИ С ТАКЪВ МАТЕРИАЛ ТОЛКОВА! НАИСТИНА СМЕ ДИВАШКО ПЛЕМЕ И ИДВА ВРЕМЕТО,КОГАТО САМИ ЩЕ СЕ ЗАТРИЕМ...ДОРИ И БРАТСКАТА ВИ РУСИЯ НЯМА ДА ВИ ПОМОГНЕ!! ТОЛКОВА МНОГО *** НЯМА СЪБРАНИ НА ЕДНО МЯСТО!!!

34

Анонимен

преди 8 години

Кон Сен Сус - т.е. никой не може да спре (Сус) коня (Кон) да яде сеното (Сен). И какво? Европейците да хващат горите или по джунглите да се изнасяме, че да не дразним хрисимите хорица дето идват от светите си земи, мразейки прогнилите общества, но харесвайки щедрите социални помощи. Катар, ОАЕ, Кувейт, Бахрейн и Саудитска Арабия - това трябва да са вашите дестинации! Включително и на дървесните интелЕгенти от Африка.

fallback