Снимка: Reuters
fallback

Европейският съюз ще помогне на Балканите и Унгария да се справят с притока от бежанци, заяви в Белград германската канцлерка Ангела Меркел, която е на обиколка в региона, предаде Франс прес.

"Италия и Гърция бяха приоритетен избор на мигрантите, но през юни и юли ситуацията много се промени. Имигрантите все повече опитват да преминат през Балканите и затова ние ще помогнем на тези страни", каза Меркел след разговор със сръбския премиер Александър Вучич.

Германската канцлерка констатира, че Унгария и Сърбия са засегнати от сегашната система за искане на убежище, която "не функционира".

Според сръбския вътрешен министър повече от 34 000 души са поискали убежище от началото на годината.
Унгарският парламент гласува в понеделник с голямо мнозинство да бъде построена 175-километрова ограда по границата със Сърбия, за да бъде спряна бежанската вълна.

Меркел и Вучич заявиха, че издигането на огради "не е решение".

"Имигрантите са общ проблем на всички нас и ще имаме нужда от помощта на Европа, за да го решим", каза сръбският премиер.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Блокиран в Дневник

преди 8 години

Държавите които най-активно бомбандираха Либия и даваха оръжие в Сирия да си ги взимат ся бежанците и да си ги правят мосюта, сърове, херове и сеньори.

27

Анонимен

преди 8 години

ПОМОЩ като помощ ли значи или като дълг -не е уточнено.Двоен стандарт за бежанците помощ-за нас-дълг

26

Валентин

преди 8 години

А решение е и то доста добро.Колко хора можеха да прескочат загражденията и миното поле преди демокрацията ааа? Всеки минаваше през ГКПП щото рискуваше да отнесе некое олово през телените заграждения.

fallback