Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск. Снимка: архив, Reuters
fallback

На срещата на върха на Европейския съюз е взето решение да бъде активизирано създаването на енергиен съюз, като се започне с разширяване на строителството на енергийна инфраструктура с цел формиране на ефективен вътрешен енергиен пазар. Това заяви председателят на Съвета Доналд Туск, цитиран от ТАСС.

По думите му ЕС възнамерява да се концентрира "на първо място върху строителството на недостигащите инфраструктурни връзки между страните за пренос на енергия в ЕС.

Oще по темата

Освен това споразуменията трябва строго да отговарят на европейското законодателство, трябва да бъде осигурена прозрачността им, отбеляза той.

Туск подчерта, че договорите за доставка на газ от Русия, сключени за 20 и повече години, могат да бъдат нездравословни, както за сигурността, така и за пазара в Евросъюза.

Газовите договори трябва да са бизнес, не да се използват като политически оръжия, каза още Туск по повод принципното решение да бъде изграден енергиен съюз. Той предвижда единен енергиен пазар, повече интерконектори, повече прозрачност на газовите договори и търсене на нови доставчици и маршрути.

Аргументите обобщи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Енергийният съюз е необходимост, защото Европейският съюз харчи 400 милиарда евро годишно за внос на енергия - повече от милиард евро на ден. Очевидно е, че трябва да сложим край на тоталната зависимост от трети страни. Ако успеем да свържем енергийните си мрежи, това ще спести на потребителите 40 милиарда евро“, каза Юнкер, цитиран от БНР.

Европейските лидери снощи решиха още да сформират специален екип от медийни експерти, който да противодейства на координираната от Кремъл дезинформация за ролята на Русия в Украйна и други части на Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

дарт вейдър

преди 9 години

европейския съюз върти всичко,от русия газ,от америка петрол,от китай евтина продукция,най накрая сме на правилното място

7

МАРШ ОТ БЪЛГАРИЯ

преди 9 години

БРАВО НА ЕВРОПА!ЕДИНСТВОТО ПРАВИ СИЛАТА.С ПРИЕМАНЕТО НА ЕВРО-ЗАКОНИТЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА , МОЖЕ И ДА СЕ ПРОСТИМ С МОНОПОЛИСТА "ЛУКОЙЛ"!РУСКИТЕ МОНОПОЛИ , ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗРИТАНИ ОТ БЪЛГАРИЯ!ТЕ НАПРАВО СЕ ГАВРЯТ С БЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД!НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЦЕНИТЕ НА ГАЗА И БЕНЗИНА ....НИЕ ПЛАЩАМЕ НАЙ-ВИСОКИТЕ ЦЕНИ В ЕВРОПА!??!!

6

шивач на Цвъки

преди 9 години

Каквото и да правят газ, скоро няма от къде да вземат в такива количества, поне да няколко години. Каквито и връзки да правят, ако искат може и с камили да го носят от пустинята.Цялата игра е че са марионетки на краварите.Който има огромни суровини / в случая Русия /, той ще намери къде да си ги продава, да му мислят които нямат...

fallback