Снимка: БГНЕС, архив

Нещо странно се случва на европейските енергийни пазари: цените продължават да падат под нулата.

Соларните паркове в испанските равнини и вятърните турбини над норвежките фиорди бяха толкова продуктивни през май, че рекорден дял чисто електричество наводни мрежата. Понякога предлагането значително надвишаваше търсенето и производителите трябваше да направят нещо с цялата тази енергия.

За повече от милион потребители това означаваше да получат безплатно електричество за отопление на домовете си или за зареждане на превозните си средства. Въпреки че е добре за тях, феноменът се случва толкова често, че поражда опасения сред инвеститорите относно това колко повече възобновяема енергия могат да вградят в пазар от 800 милиарда долара, преди възвръщаемостта да започне да страда.

„Отрицателното ценообразуване ще забави разгръщането на възобновяем капацитет за повечето играчи“, каза Аксел Тиман, главен изпълнителен директор на соларния разработчик Sonnedix. „Това се отразява на способността ви да инвестирате на разумни нива.“

Електричеството се търгува на пазарите на едро по подобен начин като нефта и газа. Отрицателните цени не са новост, за първи път се появиха в Германия през 2008 г., когато нацията увеличи производството на вятърна и слънчева енергия.

Но те бяха рядкост, досега.

Имаше дванадесеткратно увеличение на появата на отрицателни цени на едро миналата година, според пазарния монитор на Европейския съюз, известен като ACER. Доклад на агенцията от март го нарече „експлозия“, с най-голям брой случаи в скандинавския регион.

Германия, най-големият пазар на енергия в Европа, имаше около 300 часа с цени под нулата миналата година. Това може да се удвои през 2024 г., според фирмата за енергиен анализ EnAppSys Ltd.

В Обединеното кралство броят на часовете с отрицателни цени ще нарасне пет пъти до 2027 г., за да надмине 1000, каза индустриалният консултант Modo Energy.

„Това е динамика, която ще продължим да виждаме“, каза в интервю Анна Борг, главен изпълнителен директор на шведската комунална компания Vattenfall AB. „Трябва да живеем с това.“

И така, какво е решението за производителите и инвеститорите? Очевидното е да се изградят повече батерии - вариращи от инсталации с размер на фризер в нечий дом до редици товарни контейнери в полето. Те биха съхранявали излишната електроенергия за разпределение в моменти, когато не духа вятър или слънцето не грее.

„Трябва да управляваме периодичността на пазара“, каза изпълнителният директор на Statkraft AS Биргит Рингстад ​​Вартдал в интервю за Bloomberg Television. „Отрицателните цени също са възможност за създаване на стойност.“

Феноменът бързо се разпространява и извън Европа.

В Австралия цените на Националния пазар на електроенергия паднаха под нулата в рекордните 14% от времето през миналата година, според BloombergNEF. Този процент се увеличава стабилно от 2018 г. насам и се очаква проблемите с капацитета да се влошат с продължаващото изграждане на нови възобновяеми източници и навлизането на слънчеви панели по покривите.

В части от Калифорния цените паднаха по-дълбоко в отрицателна територия на фона на изблик на нови слънчеви проекти и ниски цени на газа. През април е имало 592 часа, през които електричеството е паднало под нулата - вече повече от общия брой за миналата година.

Иронията е, че изграждането на слънчеви и вятърни паркове насърчава условия, които могат да обезсърчат изграждането на повече – нещо, наречено канибализация на цената на електроенергията. Операторите може да не са склонни да правят бъдещи инвестиции, защото не им се плаща достатъчно за чистата енергия, която произвеждат сега.

„Ефектът сега е толкова силен, че интересът към инвестиране в соларни паркове рязко намалява“, каза Александър Хаук, говорител на Германската асоциация на местните комунални услуги или VKU. Групата представлява повече от 700 фирми в цялата страна.

Редовната поява на цени под нулата може да стане новото нормално, казва BNEF, тъй като Европа ще генерира повече от две трети от енергията си от възобновяеми източници до 2030 г.

„Продължаваме да търсим диференцирани игри, които не поемат тази експозиция“, каза Скот Макин, който ръководи екипа за устойчива инфраструктура на Denham Capital.

Производители с въглищни, газови и ядрени централи – включително Electricite de France SA, RWE AG и Vattenfall – понякога намаляват производството си или дори ги изключват, за да освободят място в мрежата за възобновяеми източници, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Междувременно потребителите се възползват. Все по-голям брой доставчици привличат хора, които осъзнават, че могат да спестят, като бъдат по-проактивни и адаптират потреблението си към моменти, когато цените са по-ниски.

Приложението Tibber проследява пазара на едро - час по час. Когато цените паднат под нулата, на някои от 1 милион клиенти им се плаща.

Фирмата се разшири извън скандинавските страни миналата година и нейните най-големи пазари за растеж са Германия и Нидерландия, каза съоснователят и главен изпълнителен директор Едгер Вардал Акснес. По-традиционните комунални услуги все повече предлагат същата услуга.

„Когато получите отрицателни цени, зареждате колата си на максимум, отоплявате къщата с 1-2C допълнително, както и усилвате бойлера“, каза потребителят Ким Поулсен, който живее на север от Гьотеборг, Швеция.

Растежът на цените под нулата няма да спре до средата на 2030 г., каза Ед Портър, директор на Modo Energy. Тогава системите за съхранение на енергия в Европа трябва да са достатъчно големи, за да поемат излишъка и да окажат значително въздействие върху цените.

Възможно е да има седемкратно увеличение до повече от 50 гигавата в капацитета, свързан към преносните мрежи до края на десетилетието, според Aurora Energy Research Ltd. Обединеното кралство, Италия и Ирландия са първите три пазара за инвестиции в съхранение.

Предвижда се Обединеното кралство да увеличи пет пъти капацитета за съхранение на енергия до 2030 г. чрез търгове и ускорено свързване на батерии към мрежата.

Германия е най-големият пазар за битови батерии, според проучване на BNEF.

Vattenfall фокусира по-голям дял от своя инвестиционен план от 40 милиарда крони (3,8 милиарда долара) върху гъвкави активи, за да помогне за усвояването на излишната електроенергия. Това включва батерии, работещи в комбинация с вятърни и слънчеви паркове, каза Борг.

Тиман от Sonnedix ръководи серия от проекти за разработка на слънчева енергия, обхващащи целия свят. Въпреки бързия растеж на индустрията за съхранение, той е предпазлив къде да похарчи следващия път.

„Едно нещо е да имаме обекти и способност за внедряване, другият въпрос е хората като нас действително да имат увереността и дългосрочната стабилност да поставят лопатата в земята и наистина да строят“, каза Тиман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase