Алексис Ципрас и Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви след среща с европейски представители, че е оптимист за постигане на "взаимно приемливо споразумение и компромис за нашето общо бъдеще" с ЕС“, предаде ДПА.

Времето притиска Атина, тъй като европейската част от спасителния пакет за Гърция се предвижда да изтече в края на месеца, а ако Атина не успее да договори удължаване, това може да доведе до проблемно излизане от спасителния план и дори банкрут, коментират анализатори.

"Ние уважаваме правилата на ЕС", заяви Ципрас след разговори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Още по темата

"Нашата цел е да зачитаме върховната власт на народа в Гърция и ясния мандат от нашия народ", каза Ципрас. "Ние искаме да коригираме тази рамка, а не да я счупим. И ние вярваме, че в тази рамка можем да намерим взаимно приемливо решение за нашия народ, за нашите общи перспективи", подчерта гръцкият премиер, като добави, че преговорите вървят в "правилна посока".

След срещата с Ципрас Туск изтъкна нуждата "да се намери решение, приемливо за всички страни членки, участващи в преговорите", и добави, че тези дискусии ще се състоят в рамките на Еврогрупата. "Те ще бъдат трудни и ще изискват сътрудничество и диалог, както и решителни усилия от страна на Гърция", посочи Туск.

Според източник от ЕС, цитирани от ДПА, е много вероятно среща на Еврогрупата да се състои на 11 февруари. Целта й ще бъде да подготви срещата на върха на ЕС на следващия ден, на която се очаква да бъде обсъдено искането на Гърция за предоговаряне на спасителното споразумение.

Цитираният източник, пожелал анонимност, заяви също, че финансовите министри няма да вземат "големи решения". Следващото редовно заседание на еврогрупата е насрочено за 16 февруари, отбелязва ДПА.

От своя страна председателят на ЕП Мартин Шулц заяви след срещата си с Ципрас, че гръцкият премиер се стреми към "сътрудничество, а не към разцепление", предаде ТАСС.

"Все още не са постигнати необходимите решения, но аз мисля, че гръцкият премиер, които тези дни осъществява редица посещения в чужбина, се стреми към европейско сътрудничество, а не към разцепление", посочи Шулц.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase