Алексис Ципрас. Снимка: Reuters

Гърция се надява на бял "дим" от Брюксел, а целта на европейските посещения на премиера Алексис Ципрас на фона на трескавото задкулисие е да оправдае очакванията и да запази спокойствие в собствената си партия СИРИЗА до срещата на върха на ЕС на 12 февруари, коментира в. "Вима".

Утре може и да видим бял "дим" от сградата на Еврокомисията, е казал високопоставен правителствен източник в Атина във връзка с планираната за утре среща на Ципрас в Брюксел с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, посочва в. "Катимерини".

Още по темата

Решителна за новото гръцко правителство е и следващата среща на Ципрас в Париж с френския президент Франсоа Оланд. В. "Етнос" пише, че първата опознавателна среща между новия гръцки финансов министър Янис Варуфакис и германския му колега Волфганг Шойбле ще се състои по всяка вероятност следващата седмица, преди срещата на върха на 12 февруари.

Целта на тези обиколки са повече от ясни. Новото правителство иска да изгради канали за комуникация и да намери допирни точки в триъгълника Париж, Рим, Берлин и да очертае рамката на дебата между Атина и Еврокомисията, така че екипът на Ципрас да може да конкретизира своите предложения в програмната си декларация, която се очаква да бъде обсъждана през уикенда, смятат наблюдателите.

Изданията твърдят, че германското правителство било прокарало път за ново споразумение с Ципрас и че гръцкият премиер бил "добре дошъл" в Берлин. Това е заявила правителствена говорителка. Според нея Ципрас, Меркел и Шойбле щели да се срещнат на 12 февруари в Брюксел в рамките на срещата на върха.

В. "Прото тема" цитира Шойбле, който е казал, че Берлин няма да приеме едностранни промени в спасителната програма за Гърция. Той изразил готовност да се срещне с гръцкия си колега Янис Варуфакис. Искаме Гърция да продължи този успешен път в интерес на собствения си народ, но няма да приемем едностранни промени в спасителната програма, добавил той.

На челно място печатът информира още, че екип от експерти по дълга на американския президент Барак Обама се очаква да пристигне в Атина за разговори с новото гръцко правителство. Мисията на екипа имала за цел да изиграе ролята на посредник между Атина и Брюксел, за да се сложи край на конфронтацията между новото гръцко правителство и европейските му партньори.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase