Снимка: Ройтерс

Белгия изпраща от днес стотици войници да охраняват възможни мишени на терористични нападения, включително еврейски обекти и дипломатически мисии, след операцията срещу ислямистка група, заяви днес министърът на отбраната Стевен Вандепут, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
До 300 военни ще бъдат разположени на места като посолствата на САЩ и Израел в Брюксел и институциите на Европейския съюз и НАТО.

"Много е важно да кажа, че това не беше просто решение, но беше необходимо в момент, когато полицията е свръхнатоварена, армията да влезе в поддържаща роля", заяви Вандепут.

Войниците ще подпомагат полицията поне до четвъртък, когато властите ще направят преглед на нивото на заплаха в страната, което тази седмица беше повишено до трета степен от възможни
четири.

Сред местата, които ще бъдат охранявани от военните в Брюксел, е еврейският музей, където при ислямистко нападение през май миналата година бяха убити четирима души.

Войници ще бъдат изпратени и във втория по големина белгийски град Антверпен, където има голяма еврейска общност.

"В Антверпен е най-голямата заплаха", каза Вандепут, имайки предвид еврейската общност. "Това е също така мястото, където хората са най-разтревожени", заяви той.

Войници с автомати бяха разположени да пазят пред еврейски училища в Антверпен, а в Брюксел - пред институциите на ЕС и НАТО. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase