Снимка: Reuters

Обвинения за участие в дейноста на терористична група бяха повдигнати на петима души в Белгия. Трима от тях бяха пратени в предварителен арест, съобщи федералната прокуратура, цитирана от Франс прес.

Новината идва ден след като белгийската полиция разби група, готвеща атентати в страната.

Един от тримата в предварителния арест е предполагаемият джихадист, оцелял по време на операцията на полицията в град Вервие, в източната част на страната, поясни Ерик Ван дер Сийпт, говорител на федералната прокуратура. Други двама в предварителния арест са арестувани вчера вечерта.

Още по темата

Останалите от петимата обвинени бяха освободени под гаранция. В интерес на разследването е да не се съобщават самоличности или да се предоставя допълнителна информация за петимата, посочва Франс прес.

На останалите осем души, задържани снощи в рамките на операцията, не са повдигнати обвинения, посочват Франс прес и белгийската агенция Белга.

Двама белгийски граждани, издирвани в рамките на операцията по разбиването на джихадистката група, планирала атентати в Белгия, пък бяха арестувани в източната част на Франция в момент, в който се опитвали да избягат към Италия, предаде Франс прес, като се позовава на полицейски източници.

Двамата са напуснали Белгия бързо след полицейския щурм в четвъртък вечерта. В този щурм бяха убити двама джихадисти, а трети беше задържан, припомня Франс прес. Двамата бегълци, които искали да стигнат в Италия, били арестувани в района на Шамбери, в Източна Франция.

Те искали да преминат границата, но точно в този момент граничните власти получили информация от Белгия, че тези лица се издирват и ги задържали. Сега френските власти ще трябва да се произнесат по заповедите за арест на двамата белгийски бегълци. После може да минат няколко седмици преди тяхното прехвърляне в Белгия, посочва Белга.

Белгийски вестници вече успяха да идентифицират оцелелия от щурма във Вервие, допълва Франс прес. Според изданията той е Маруан Т. и отричал да е замесен в план за атентат и че е посещавал Сирия. Той твърдял, че се намирал на атакуваното от полицията вчера място само защото е замесен в трафик на дрога, посочва Франс прес.

В джихадистки акаунти в Туитър двамата убити от полицията са идентифицирани като Радуан Хакауи и Тарик Джадун.  Групировката Ислямска държава засега не е коментирала случилото се в Белгия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase