Дейвид Камерън. Снимка: Reuters

Британският министър-председател Дейвид Камерън каза, че въпросът за независимостта на Шотландия е уреден "за поколение напред", след като по думите му шотландците недвусмислено са гласували за оставане в Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

Камерън заяви, че резултатът от референдума подготвя почвата за ново балансирано конституционно решение за цяла Великобритания, включително Англия.

Още по темата

"Дебатите са уредени за поколение напред . . . не може да има спорове, повторения. Ние чухме установената воля на шотландците", каза премиерът пред репортери.

"Също както Шотландия ще гласува отделно в шотландския парламент по своите въпроси за данъците, бюджета и социалната политика, така и Англия, а също Уелс и Северна Ирландия би трябвало да могат да гласуват по тези въпроси", заяви той.

"А всичко това трябва да стане в тандем с решението за Шотландия и със същото темпо", каза Камерън.

Според него решението за разширяване на правомощията на властите в Шотландия трябва да бъде взето от новия британски парламент, който ще бъде съставен след изборите през 2015 г., посочва ИТАР-ТАСС.

По думите му до ноември ще бъдат подготвени предложения за прехвърляне на правомощия на Шотландия, а до януари в парламента ще бъдат внесени съответните законопроекти.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase