Снимка БТА

Шотландия остава в Обединеното кралство, според първите прогнозни резултати. 53,8% от гласувалите на вчерашния референдум в Шотландия са дали своя вот срещу независимостта на страната си. Това сочат резултатите от преброените бюлетини в 24 от 32 области, съобщи британският в. The Guardian.

54% от гласоподавателите в окръг Клакмананшир, Централна Шотландия, са гласували против независимостта на страната. Той първи обяви резултатите от гласуването, съобщава Би Би Си. За независимост на Шотландия във вчерашния референдум са гласували само 46 на сто от избирателите там. Избирателната активност в окръга е била 89%.

Рано тази сутрин още три области на Шотландия обявиха резултатите от провелия се вчера референдум - това са Шетланд, Западните острови и Инвърклайд. Те също са гласували срещу отделянето на Шотландия от Великобритания.

Избирателните секции на историческия референдум затвориха врати в 22.00 часа местно време (00.00 часа българско време) в четвъртък вечерта, предаде AFP.

Броенето на бюлетините започна и всички 32 области ще обявяват резултатите си, когато приключат.

Крайните резултати за цяла Шотландия се очаква да бъдат съобщени след 8.30 часа сутринта българско време.

Около 80% от 4 285 323 гласоподаватели, според последните оценки, са се включили в референдума за това „Трябва ли Шотландия да стане независима държава?".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase