Снимка: архив, Reuters
fallback

Кмет на френско градче скандализира с изказване, че пожарникарите са дошли прекалено рано да потушат избухнал в ромски катун пожар, съобщи френският в. "Фигаро", позовавайки се на сайта "Медиапар".

Вестникът се пита дали това не е предизборен синдром предвид общинските избори догодина, след като Люк Жус стана поредният местен управник, отправил антиромски нападки.

На местен съвет на 12 ноември кметът на Рокбрюн сюр Аржанс от дясната партия "Съюз за народно движение"(СНД) говорил за предотвратяването на горски пожари, след което се отклонил от темата, без да знае, че го записват с мобилен телефон.

"Искам да напомня, че тези чергари, ромите, девет пъти предизвикват пожар. Девет пъти оттам тръгваха пожари, гасени от противопожарната служба, като при последния самите те се подпалиха. Знаете какво правят: събират електрически кабели и ги горят, за да вземат медта. Бяха подпалили собствените си каравани. Жалко, че пожарникарите бяха повикани толкова рано!", казва той в записа, избухвайки в смях.

Oще по темата
Водачът на парламентарната група на СНД Кристиан Жакоб заяви по телевизия Бе Еф Ем Те Ве, че изказването е недопустимо, шокиращо и заслужава наказание. От СНД съобщиха, че на 11 декември се свиква политическото бюро на партията, което ще наложи съответните санкции, посочва Франс прес.

Пред АФП Жус обвини "Медиапар" в умишлена политическа манипулация. Да се твърди, че искам да изгоря ромите, е направо срамно, след като девет пъти именно аз виках пожарникарите, заяви той.

Тази година ромите станаха безпрецедентна мишена на френските политици. В антиромската риторика се включи дори вътрешният министър Манюел Валс, като заяви, че е заблуда да се мисли, че проблемите на ромското население ще се решат единствено чрез приобщаване. Тези хора водят съвсем различен начин на живот, която е в очевидна конфронтация с нашия. Ромите трябва да се върнат в Румъния и България и за целта Европейския съюз заедно с българските и румънските власти трябва да направят така, че тези хора да бъдат приобщени най-напред в страните си, каза Валс, давайки повод за възмущение, както и за жалба от страна на организацията Движение срещу расизма и за приятелство между народите, отбелязва "Фигаро".
 

( БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

99

Анонимен

преди 10 години

От една страна искат да се отърват от *** (не вярвам те да ги наричат роми а само така у нас ,старанно защо, измислиха да ги наричат)защото те не полежат на приобщаване а от друга искат да ги пратят обратно у нас ние да свършим тази работа а когато се опитваме да ги култивираме поне отчасти те ни обевяват за расисти.Пореден пример на двойнствен стандарт и европейска демагогия и цинизъм.

98

дядо

преди 10 години

*** глава затрива.Тия фрасета,шваби и прочия тарикати искат само нашите деца да им работят,ама не искат нашите ***.Не става така.Да ви ги изпратим всички,та ги научете да работят и тогава ни ги върнете.Ама и те са расисти.Те,видите ли,водели различен начин на живот.

97

муспи

преди 10 години

Синедрионът няма да му прости дето вместо българи казва роми. Че той утре може и да отрича холокоста!

fallback