Снимка: архив, Ройтерс

ЕС и Турция ще подпишат договаряното дълги години споразумение за реадмисия* на 16 декември в Анкара. Това съобщи на пресконференция в Брюксел турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу.

Той определи днешния ден като исторически. Министърът изрази очакването до три години да бъде постигнато споразумение за облекчаването на визовия режим за турските граждани, пътуващи в ЕС. Турският народ е част от европейския, заяви Давутоглу.

Днешното решение е много важно, коментира еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. В отговор на въпрос тя поясни, че все още е рано да се каже кога турските граждани ще могат да започнат свободното си движение в ЕС.

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле допълни, че решението е постижение от дългогодишен труд. Според него то дава нов тласък на преговорния процес между Турция и ЕС.

Желаем кипърският въпрос да намери решение възможно най-скоро, но той няма общо с днешното решение, коментира в отговор на въпрос Давутоглу. Решение ще има, но е необходима същата решителност "и от другата страна", посочи той.

*реадмисия (фр. readmission) - връщане на престъпници в страната, където е повдигнато обвинение срещу тях по иск на тази страна.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase