Снимка: Reuters

Шестнайсет германски града поискаха спешна помощ от правителството, за да могат да се справят с надвисналия наплив от български и румънски имигранти, пише британският в. "Дейли експрес".

Градските власти предупреждават, че вече изпитват трудности с рязкото увеличаване на пристигащите от България и Румъния преселници, а премахването на трудовите ограниченията за гражданите на двете страни в Европейския съюз от 1 януари вероятно ще доведе до още по-голямо нарастване на броя на имигрантите, отбелязва изданието.

Страховете на германските градове отразяват растящата тревога във Великобритания за това колко хора от двете бедни източноевропейски страни ще пристигнат на острова.

Германските кметове намекват в писмо до канцлерката Ангела Меркел, че най-големите им опасения са свързани с пристигането на роми, които според тях нямат опит със западния начин на живот и "установените практики на добросъседското съжителство", изтъква вестникът.

Градоначалниците казват, че не оспорват правото на източноевропейците да търсят работа, и признават, че миграцията носи ползи на икономиката. Те обаче настояват, че правилата за  свободно движение на ЕС имат "значителни икономически и социални последици", посочва "Дейли експрес".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase