Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като партията на Еманюел Маркон беше размазана на изборите, френският президент обяви предсрочни избори, които ще се проведат в края на месеца. Реакциите на гражданите вече ескалират - левите партии обявиха, че ще излязат с единна листа за парламентарния вот. В същото време за обединение заговориха и представителите на крайната десница, които постигнаха рекордно високи резултати на изборите за Европейски Парламент.

С решението си за предсрочни избори, Макрон хвърки в смут и несигурност сънародниците си. В няколки френски града се протестираше, а събралите се тълпи искаха да кажат едно звучно “НЕ” на крайна десница, която постигна исторически успех и спечели над 30% от гласовете на евровота - два пъти повече от центристите на Макрон.

"Предстои ни важна битка и е важно да гласуваме, за да спечелим", сподели френски гражданин, пише БНТ.

Твръди се, че малко преди Макрон да даде заявлка за предсрочни избори, новоназначеният премиер на Фрнция Габриел Атал е предложил да си подаде оставката. Макрон е отхвърлил предложението.

Според анализатори, изборите във Франция могат силно да разклатят обстановката в страната, а обединение на крайната десница е все по-вероятно.

Марин льо Пен и нейната партия “Национален събор” са оптимисти за предстоящите избори. Льо Пен се е срещнала и с представители на Крайнодясната партия "Реконкиста" на Ерик Земур, с които са постигнали споразумение да работят заедно след изборите.

"Имаме исторически шанс да върнем Франция там, където ѝ е мястото. Да обединим всички, които не са съгласи с политиките на Еманюел Макрон и да съставим стабилно мнозинство", обясни Марин льо Пен, лидер на "Национален сбор".

В същото време - след изненадващото изявление на Макрон в неделя вечерта, той замина за Германия, където се срещн с президента Щайнмайер и не даде повече коментар по темата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase