Вивиан Рединг. Снимка: архив, Reuters

Извършването на полицейски проверки и техният обхват са въпроси от правомощията на държавите в ЕС, но Европейската комисия припомня, че когато те са системно насочени към гражданите на дадена страна от Общността, това може да подхрани ксенофобията, което е в разрез с европейското право. Това се посочва в отговор на ЕК на въпрос на БТА, свързан с предприетите през октомври проверки на автомобили с българска регистрация в Брюксел.

Преди дни полицията в белгийската столица извърши целенасочена операция срещу българи. Акцията е била съсредоточена в район, където паркират множество автомобили с българска регистрация. При операцията собствениците на автомобилите са били глобени с общо около 25 000 евро, били са отнети превозни средства. За целта от България е бил командирован полицай, който да съдейства на своите белгийски колеги.

Още по темата

По-рано тази година прокурорът на Антверпен призова местните жители да подават сигнали в полицията за превозни средства с регистрация в друга държава от ЕС, особено от България, за да може собствениците и автомобилите да бъдат проверени.

Това стана повод евродепутатът от групата на социалистите и демократите Катлин ван Бремт да попита еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг дали това съответства на законодателството на ЕС, отбелязва комисията.

Евродепутатът уточни, че изказването на прокурора било свързано с борбата с незначителните престъпления. Ван Бремт изрази съмнение, че подобно поведение представлява нарушение на правото на свободно движение и е в разрез със забраните срещу дискриминацията на основата на национален произход.

В отговора на Рединг се посочва, че предприемането на постоянни и целенасочени проверки срещу гражданите на една отделна държава не може да бъде неоправдано и несъответстващо на причините. По нейните думи изказвания като призивите на прокурора на Антверпен създават връзка между престъпността и определена националност.

ЕК решително осъжда всякакви прояви на расизъм и ксенофобия, както и свързаните с това изяви на нетърпимост, допълва Рединг. Обществените власти, политическите сили и гражданското общество би трябвало да заклеймят и решително да се борят срещу изявите на ксенофобия и расизъм, допълва тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase