Снимка: архив, Reuters

Италиански младеж е бил пребит до смърт във Великобритания заради съмнения, че краде работата на местните хора.

Председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода осъди остро убийството, предаде БТА. Той призова правителството в Лондон да прекрати кампанията срещу чужденците и превръщането им в изкупителни жертви. Свобода настоя властите във Великобритания, позната като държава на търпимостта и свободомислието, да дадат пример за порядъчност в обществото.

Социалистите реагират на вестта за побоя над 19-годишния Джоел Леота, пребит от младежи миналата седмица в Кент.

Италианецът пристигнал във Великобритания по-рано този месец, за да работи в ресторант на свои сънародници и да подобри английския си език. Той бил нападнат с думите, че краде работата на британците.

Обстановката на агресия и ксенофобия, разпалвана от популистите, каквито са представителите на Британската партия на независимостта /БПН/, както и от консервативното правителство, доведе до смърт на улицата, заявява Свобода. Кампании като тази, в която микробуси разнасят плакати с призиви имигрантите да се прибират у дома, както и постоянното говорене срещу чужденците, включително и срещу граждани на ЕС, водят до грозен резултат, добавя той.

Популистите твърдят - в противоречие със статистическите данни, че чужденците не работят и злоупотребяват с британската обществена система. Данните показват, че имигрантите допринасят за икономическото развитие на Великобритания, посочва Свобода.

По-рано тази седмица Европейският парламент обсъди на сесията си в Страсбург въпроса със свободното движение на хора в ЕС. Европейската комисия опроверга твърденията за масови злоупотреби с обществените системи.

В изказването си представителят на БПН Найджъл Фарадж (група "Европа на свободата и демокрацията", Великобритания) заяви, че в родината му има 600 000 безработни източноевропейци, а британската обществена система плаща за 50 000 източноевропейски деца, които живеят в чужбина. Това ни струва по един милион лири на седмица. Нещата ще се влошат допълнително - догодина отваряме вратите си за българи и румънци, което ще донесе допълнително натоварване на британските системи за здравеопазване и образование, както и - за съжаление – повече престъпност, заяви Фарадж.

По неговите думи това ще бъде централна тема на предстоящите догодина избори за Европейски парламент догодина. Според него въпросът с чужденците ще повлияе на решението дали Великобритания да остане в ЕС. Не сме срещу източноевропейците, но мислим, че имаме правото да решаваме кой да живее в собствената ни страна, добави евродепутатът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase