Бежанският център в Пъстрогор. Снимка: Impact Press Group

Досега България получава от ЕС само обтекаеми обещания за помощ по въпроса с бежанците от Сирия. Това пише специалният пратеник на вестник "Либр Белжик" Деренс Жан-Арно в репортаж от нашата страна под заглавие "Сирийци нахлуват в България".

Той отбелязва, че досега българското правителство е отправило множество молби за съдействие и все още вярва, че европейската солидарност няма да претърпи провал в тази криза.

Авторът допълва, че това положение остава непроменено въпреки посещението този месец на делегация на Европейския парламент в граничните райони.

На основата на официални данни в репортажа се уточнява, че от началото на годината бежанците са били по 400 на месец, но през август броят им е достигнал 1500, като от януари до лятото са били регистрирани 3100 - два пъти повече в сравнение с 2012 година. Пояснява се, че центърът за прием в Любимец е от т. нар. затворен тип, където настанените са лишени от свобода, а в Пъстрогор режимът е "отворен" и там пребивават 500 души, включително 150 деца, но леглата са два пъти по-малко от необходимото. Добавя се, че в Любимец случаите на насилие са постоянни, не е осигурено снабдяване с храна, няма столова.

Всеки от бежанците разполага с 30 евро месечно, при положение че трябва да заплаща и за медицински услуги.

Авторът отчита, че възможностите за прием на бежанци у нас са запълнени 150 процента, страната ни е най-бедната в ЕС, а същевременно е на първата сухопътна линия за потока от бедстващи сирийци. Той добавя, че между България и Турция няма подписано споразумение за реадмисия, т.е. турската страна не приема обратно преминалите на българска почва мигранти. Едновременно с това България е подписала европейската договореност, която предвижда, че бежанците имат правото да получат статут на убежище в първата държава от ЕС, която достигнат.

Данните за броя на сирийците у нас почива на справка за онези, поискали статут на бежанец. Немалко от сирийците не подават такива документи до съда, а не са редки и случаите, когато те пристигат в страната незаконно. Отбелязва се, че досега са издадени десетки присъди срещу сирийци, които без молба за получаване на бежански статут биват разглеждани като нарушители, подлежащи на репатриране.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase