Снимка: БТА

Министрите на финансите на страните от Еврозоната дадоха зелена светлина за деблокирането на нови траншове помощ за Гърция, предаде Франс прес. Сумата е от 7,5 милиарда евро.

Първият транш от 4,2 милиарда евро ще бъде деблокиран в идните дни, докато вторият транш от 3,3 милиарда евро ще бъде отпуснат през юни, при условие че Гърция прилага реформите, договорени с нейните кредитори, пише БТА.

Днес Еврогрупата разгледа втория отчет по прилагането на втората спасителна програма за Гърция. Отчетът е подготвен от експерти от тройката кредитори на Гърция /ЕК, МВФ и ЕЦБ/.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейсеблум подчерта, че Атина е демонстрирала добър напредък по реализиране на структурните финансови и данъчни реформи. Положителните резултати в тази насока се изразяват в понижаване на бюджетния дефицит и подобряване на ситуацията на банковия сектор, допълни председателят на Еврогрупата.

Дейсеблум обаче добави, че Атина трябва да вземе мерки за по-доброто събиране на данъци и за реформа на администрацията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase