Жозе Барозу. Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз ще обмисли налагането на санкции на ливанското шиитско движение Хизбула, но все още няма достатъчно доказателства за действията й в Европа, за да вземе решение. Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, цитиран от Ройтерс.

България все още не е приключила разследването на нападението на бургаското летище и е помолила ливанското правителство за помощ, добави Барозу на пресконференция в Брюксел с израелския премиер Шимон Перес.

"Съдебният процес ще покаже дали трябва да вземем политическо решение. Ние не можем да решим това предварително. След като станат известни извършителите, включването им в списъка със субектите, спрямо които се взимат специални мерки за борба с тероризма, може да бъде разгледано", добави председателят на ЕК.

Още по темата

Шимон Перес от своя страна призова Европейския съюз да вземе мерки срещу Хизбула, за да попречи на това "терористично" движение да си мисли, че "всичко му е позволено", предаде Франс прес.

"Не може да има неутрална позиция спрямо Хизбула", подчерта Перес. "Знам, че Европа няма намерение да позволява извършването на терористични актове. Следователно се надявам, че това ще бъде припомнено на Хизбула, защото ако не вземете мерки, Хизбула ще повярва, че всичко й е позволено", каза Перес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase