Шимон Перес и Жозе Барозу. Снимка: Reuters

Израелският премиер Шимон Перес призова Европейския съюз да вземе мерки срещу ливанското шиитско движение Хизбула, за да попречи на това "терористично" движение да си мисли, че "всичко му е позволено", предаде Франс прес.

"Не може да има неутрална позиция спрямо Хизбула", подчерта Перес на пресконференция след среща в Брюксел с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу.

"Знам, че Европа няма намерение да позволява извършването на терористични актове. Следователно се надявам, че това ще бъде припомнено на Хизбула, защото ако не вземете мерки, Хизбула ще повярва, че всичко й е позволено", каза Перес.

Той изтъкна, че ливанското шиитско движение се намесва във войната в Сирия без разрешението на ливанското правителство.

Перес подчерта, че в Европа е имало 20 опита за атентати на Хизбула. Президентът припомни и нападението срещу израелски туристи в Бургас. "Трябва да ги спрем, защото тероризмът си тероризъм", посочи Перес.

По отношение на Иран, основен съюзник на Хизбула, Перес подчерта, че тази страна представлява не само опасност за Израел, но и за целия свят. Държавният глава на Израел изрази надежда, че за кризата, породена от иранските ядрени амбиции, ще бъде намерено невоенно решение. "Санкциите срещу Иран постигнаха повече, отколкото можеше да се очаква, но все още не са достатъчни за постигането на целта", каза Перес.

В отговор на въпрос на журналисти дали ЕС ще се съобрази с призива на Израел относно Хизбула, председателят на Европейската комисия Жозе Барозу заяви, че ЕС може да включи ливанското движение в списъка си на терористични организации, предаде РИА "Новости".

"Веднага щом бъдат установени лицата, извършили престъпления, тяхното включване в списъка със субектите, спрямо които се взимат специални мерки за борба с тероризма, може да бъде разгледано", каза Барозу.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase