Антонио Лопес-Истурис. Снимка: архив, Reuters
fallback

Проблемите с присъединяването на България към Шенген са чисто процедурни, заяви за БТА генералният секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес-Истурис.

"В момента ние, в ЕНП, правим всичко необходимо, за да преодолеем скептицизма на някои от страните членки, чиято позиция създава чисто процедурни пречки пред присъединяването на България към Шенгенското пространство. В края на краищата разширяването на Шенген отговаря на нашата стратегия за по-голяма интеграция на страните членки на ЕС - и в политически, и в икономически аспект", подчерта Антонио Лопес-Истурис.

"Ние говорим за "повече Европа", а това означа - поне според мен, повече работа. Повече работа и за младите. Говорим за достойнство чрез достоен труд. Това е един от най-важните проблеми в момента. Осигуряването на достойна работа ще осигури подкрепата и на обществата в отделните страни за идеята за по-висока степен на интеграция", посочи той.

Oще по темата

Антонио Лопес-Истурис е единственият кандидат за поста генерален секретар на ЕНП, който се очаква да бъде избран днес от делегатите на конгреса на ЕНП, и на практика е без конкуренция. Той е и сред личностите, които се споменават като най-вероятни кандидати за поста председател на партията след края на новия тригодишен мандат на сегашния й лидер Вилфрид Мартенс.

Междувременно издаваният в Брюксел вестник "Юръпиън войс" съобщи, че въпросът с разширяването на Шенгенската зона с България и Румъния, залегнал в програмата на предстоящото следващата седмица заседание в Люксембург на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, ще бъде отложен за февруари догодина.

Според публикацията това поредно отлагане на решението за разширяване на зоната е свързано с желанието на министрите на вътрешните работи от ЕС да изчакат доклада на ЕК за Румъния по механизма за сътрудничество и оценка, който предстои да бъде изготвен до края на годината.

Изданието отбелязва, че все още Холандия е управлявана от временно правителство след състоялите се преди месец избори и то не желае да поема ангажименти за приемането на двете страни в пространството, свободно от гранични проверки.

Според вестника "все още няколко правителства споделят опасенията на холандците по повод върховенството на закона в Румъния".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Да бе

преди 11 години

Румънците са виновни. Нашата съдебна система като че ли е за пример. Германците вкарват в затвора хора за измами с средства по САПАРД. Нашите съдий със същите доказателства ги оправдават. Докато не сложат скенери на всяка входна линия по границата за коли, автобуси и влакове, никакво приемане в Шенген.Ще се напълним с бежанци и контрабанда. Поне компютъра на скенера като засече контрабанда не можеш да го подкупиш. Неподкупен митничар още не съм виждал.

28

Анонимен

преди 11 години

Не мога да разбера за какво се натискат за тоя Шенген ... отделно и самите ние си знаем, че границите ни не са сигурни. Вкарват се стоки с неясен произход ... прекарват се хора от Турция за европа ... По добре да има и втори контрол от тяхна страна ...

27

Анонимен

преди 11 години

Priemaneto na Bulgaria v Shengen ste stane sled parlamentarnite izbori 2013 !!!!Ako razbira se kofti matrqla ne izbere tikvon raponov otnovo ....

fallback