Временното възстановяване на контрола по националните граници в Шенген ще е възможно в случай на силен миграционен натиск. Снимка: архив, Reuters

Страните от Шенгенското пространство се споразумяха днес за възможността за временно възстановяване на контрола по националните граници в случай на силен миграционен натиск по някоя от външните граници, съобщи датското председателство на Европейския съюз.

Споразумението бе постигнато единодушно от министрите на вътрешните работи на страните от Европейския съюз, уточни датското председателство, цитирано от Франс прес.

Още по темата

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, която бе против предложения компромис, заяви в Twitter, че е разочарована от липсата на европейска амбиция, проявена от вътрешните министри.

Текстът на споразумението предвижда възможност страните от Шенгенската зона да възстановяват контрола по националните граници за срок от шест месеца и мярката да може да бъде удължена с още шест месеца, когато при изключителни обстоятелства се окаже невъзможно да бъде осигурен контрол по някоя външна граница на Шенгенското пространство. Това е крайна мярка, която ще се прилага при много стриктни условия, подчертават поискалите я лидери на Франция и Германия.

Страните от Шенгенската зона и сега могат да възстановяват временно контрола по националните граници, ако го налага сигурността или общественият ред. Полша възстанови граничния контрол за Европейското футболно първенство. Но досега нямаше възможност да се възстановява граничният контрол при засилен миграционен натиск по някоя от външните граници на Шенгенското пространство, какъвто е случаят на гръцко-турската граница, отбелязва АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase