Държавите от Шенген могат да възстановяват контрола по границите си, само ако е застрашена сигурността и максимум за десет дни. Снимка: архив, Reuters

Държавите от Шенгенското пространство могат да възстановяват контрола по границите си, само ако е застрашена сигурността и максимум за десет дни, гласи текст, приет от комисията на Европейския парламент по гражданските свободи, предаде Франс прес.

"Днес ясно очертахме границите на реформата на Шенгенския режим. Категорично изключихме възможността да се прибавят допълнителни мотиви - например свързани с миграционния поток, към вече определените условия за това, свързани с националната сигурност и обществения ред, които позволяват на страните членки да възстановяват контрола по вътрешните граници", заяви докладчикът на ЕП, румънската депутатка Ренате Вебер. Текстът, внесен от нея, бе приет от комисията с 47 гласа (7 против и 2 въздържали се).

"Не искаме и няма да приемем предложението във френско-германското писмо от миналата седмица за нов механизъм, който би отслабил постиженията на Шенген, гарантиращи свободно движение в страните членки - то е самата същност на нашия съюз", подчерта Вебер.

Френският президент Никола Саркози, който се опитва да привлече гласовете на крайната десница за втория тур на изборите, иска партньорите му от ЕС да се съгласят с възстановяване на контрола по вътрешните граници в Шенгенското пространство при силен имиграционен натиск. Според евродепутатите обаче миграцията сама по себе си не е заплаха за сигурността.

"Миграцията и прекосяването на външните граници от голям брой граждани на трети страни не би трябвало да се разглежда, само по себе си, като заплаха за обществения ред или за вътрешната сигурност", гласи текстът, приет от комисията.

Евродепутатите изтъкват, че възстановяването на граничния контрол трябва да остане мярка, прилагана в краен случай.

В доклада са посочени различни сценарии, при които да се възстановява граничният контрол: при надвиснала заплаха над обществения ред или сигурността контролът може да се възстанови максимум за шест месеца, но съгласувано с другите държави.

Евродепутатите освен това приеха, че при извънредни случаи, налагащи незабавни действия, страните членки могат едностранно да възстановят граничния контрол, но максимум за десет дни.

Освен това, когато дадена страна членка системно не охранява определен сектор от външна граница на съюза, комисията може да реши да възстанови граничния контрол, посочва АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase