Икономическият еврокомисар Оли Рен. Снимка: Reuters
fallback

Европейската комисия (ЕК) занижи очакванията си за икономическия ръст на България до 0,5% през настоящата година и 1,9% догодина.

За сравнение, в редовната си есенна икономическа прогноза Еврокомисията посочи, че очаква ръстът на брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ни през 2012 г. да достигне 2,3%.

В средата на април Международният валутен фонд (МВФ) също понижи очакванията си за икономическия растеж на България. От фонда очакват през тази година БВП да се повиши с 0,8%, а през следващата – с 1,5%.

Почти не са се изменили прогнозите на ЕК за безработицата в България през тази и следващата година. Миналата есен от Брюксел очакваха през 2012 г. безработицата да бъде 12,1%, а сега прогнозата е нивото й да достигне 12%.

За 2013 г. Еврокомисията очаква безработицата у нас да бъде 11,9 на сто.

Завишена е обаче прогнозата за бюджетния ни дефицит. През ноември миналата година Брюксел очакваше дупката в хазната да достигне 1,7% през 2012 г., докато според актуалната прогноза той ще бъде 1,9%. За 2013 г. се очаква леко намаление на дефицита до 1,7 на сто от БВП.

Според Еврокомисията възстановяването у нас се забавя заради слабостта на пазара на труда, продължаващото намаляване на задлъжнялостта на корпоративния сектор, както и срива в строителството.

В допълнение негативно отражение върху българската икономика имат регионалните икономически и политически сътресения, както и намалението на капиталовите потоци и инвестициите в страната.

Като позитивен фактор от ЕК посочват стабилността на финансовата система, лекият ръст на кредитирането за частния сектор през 2011 г. и силните публични финанси, които не се нуждаят от актуализации в средносрочен план.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

1

преди 12 години

SHEFAMI KARA KOLA ZA 200 LIADIIIIIIIII IMA FIRMIIIIIIIII I RABOTIME IAKO ZAPLATATA MI E UJ DOBRA SPORED NEGO ZA BULGARIA E DA MU *** MAIKATA DANO FALIRAT SI4KI BULGARSKI FIRMI.KUF RUS KVI 5LEVA PRI NAS NESHTATA NE ZAVISAT OT NIVKI RUSTOVO PROSTO BANDA 4ASNICI NI MA4KAT I SA V TAIA KRIZA MAIKATA NI EBAHA NA PULNO I KAK NEMA DA IMA BEZRABOTICA KATO EDIN VURSHI RABOTA ZA DVAMA I SE RABOTI SUBOTA ISE OSTAVA SLED RABOTA.

6

анонимен

преди 12 години

е..след 100 години може и да усетим че сме дръпнали..само че ние на колко ще сме? е..тогава и дърва да секат на оная ми работа..все тая

5

моята прогноза

преди 12 години

иконом.ръст 0%,безработица + 20 %,увеличение на лошите кредити 20%/ в момента банките изчакват и не обявяват практически несъбираеми кредити за такива/ нарушения на наредбите на бнб,но така или иначе никой не ги следи,лошо управление на банките, никакво развитие в сферата на производството ЕС налива безмислени средства за квалификация и преквалификация-а не открива нови работни места, 70% по малко приходи в бюджета, НАП и НОИ на прага на минимума,по малко приходи от акцизи и мита....

fallback