Снимка: Reuters
fallback

Осем страни се оказаха днес с намалени газови доставки от Русия.

Наред с Полша, Словакия, Австрия, Унгария, Румъния, Гърция и Италия, в списъка се оказа и България. Засега Москва мълчи по темата.

Европейската комисия веднага отреагира, но обяви, че засега не възнамерява да предприема действия в помощ на страните, чиито газови доставки бяха намалени от "Газпром".

Говорител на енергийния комисар Гюнтер Йотингер заяви, че всички засегнати страни се справят с положението, като използват резервите си, купуват допълнителни количества синьо гориво от съседи или използват терминалите си за втечнен газ.

Oще по темата

"Ситуацията не е критична. Ще говорим за такава, ако настъпи съществено намаляване на доставките и ако пазарните механизми не работят. В момента европейските хранилища са пълни", заяви говорителят.

Според Еврокомисията най-сериозно засегнати са Австрия, чиито доставки вчера са били с една трета по-малко от обичайните и Италия - с една четвърт по-малко.

Ройтерс съобщи, че количествата за България, Румъния, Гърция и останалите балкански потребители на руски газ също са спаднали с една трета.

Въпреки това Еврокомисията смята, че страните ще успеят да се справят. Оттам дадоха за пример Полша, която се е договорила с Германия, чиито доставки не са засегнати, да си дръпне нужния й газ от преминаващата през територията й германска тръба.

Словакия и Австрия са си сложили с финансовата помощ на ЕС компресори за обратно изпомпване на синьото гориво и можели да разчитат на западните си съседи.

За България през 2009 г. също бяха заделени около 45 млн. евро от европейския бюджет за изграждане на газови връзки с Румъния и Гърция, но двете системи още не работят.

Все пак Брюксел е информирал за ситуацията доставчиците на газ, собствениците на тръбопроводите, потребителските организации и страните членки, които заседават в групата за газова координация и може да ги свика спешно през почивните дни, ако положението се влоши.

Говорителят на енергийния еврокомисар съобщи, че Гюнтер Йотингер няма пряка връзка с ръководството на "Газпром" и се информира за действията на компанията чрез руското посолство в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

194

RedmoonZ

преди 12 години

За кво са ни тия газови връзки със съседите? Нали си имаме магистрали?

193

Анонимен

преди 12 години

Руснаците са си прави газта си е тяхна ако искат ще намаляват ако искат ще дават а американците хем ще разрушат природата ни хем ще ни окраднат гаста и за нас нищо .както правят в Иран с петрола Англичаните продават на високи цени а иранския народ гладува .Гледайте филма Сорая така че аз съм добре настроена към Руснаците макар че и те ламтят за пари те са по човечни хора и по умни .така че дай боже да изметем и Бойко и Станишев които са американско настроени не Българско настроени .

192

Den Haag

преди 12 години

Doskoro be firmena taina che gaz pri minus 163 gradusa, namalqwa obema si 400 puti.Zapomnete towa.Sega towa se izpolzwa pri skladirane i transportirane na gaz.No pri niski temperaturi gaz se transportira po trudno , i ottam po bavno.

fallback