Снимка: Reuters
fallback

Европейската комисия ще предложи през март промени в директивата за медицинското оборудване, за да засили контрола върху качеството на силиконовите импланти, протезите и пейсмейкърите.

Това се наложи, след като се оказа, че над 400 000 жени са получили уголемяване на бюста с френски импланти, направени не от медицински, а от индустриален силикон.

Смята се, че той увеличава риска от поява на рак. Скандалът гръмна в началото на годината, след като беше установено, че френският производител PIP е предлагал по-ниски цени благодарение на по-евтините съставки на своите импланти.

За да попречи на подобни практики, Европейската комисия ще предложи въвеждането на внезапни проверки при производителите, доставчиците и в козметичните клиники. Вчера Брюксел призна, че има проблем с контрола върху медицинското обородуване в ЕС и обяви, че ще въведе система за проследяемост на продуктите.

Oще по темата

Предвижда се всеки производител да получи индивидуален код, чрез който да се следи на кого се слагат имплантите, тъй като в някои страни все още не може да се каже на кои пациенти са поставени опасните френски силикони.

Най-вероятно ще бъде премахната системата за докладване на проблеми само от производителите, като тя ще бъде заменена от проверки и одити. Брюксел ще провери и органите, които издават разрешителните за употреба на продуктите, които сега се определят от правителствата на страните членки.

Във френския случай се оказа, че компанията е получила лиценз от един от 16-те германски центрове, избягвайки по-строгите френски проверки. Издалата разрешително лаборатория в Райнфелд не била технически в състояние да установи състава на имплантите и така PIP е успяла да работи необезпокоявана с години. 

Първите сигнали срещу нея датират от 2005 г., но настоящото разследване не са били предприети мерки въпреки съобщенията на френски хирурзи и през 2010 г., че силиконите са опасни. Сега Европейската комисия се извинява, че не е имала информация за разкритията на Американската агенция за безопасност на храните, която е правила няколко тестове на продукцията на PIP.

Вашингтон обаче не бил разтревожен от състава на силикона, а от солния разтвор в него. Около 80 на сто от продукцията на фирмата е продавана в Латинска Америка, Япония и други държави извън Европа. Делото срещу производителите на фалшивите силикони ще започне през февруари в Париж.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

1111

преди 12 години

Голема новина! Европа се тресе от стачки, народите се бунтуват вие тука оправяте силиконите на разни тъпанарки дето не им стига гръдната обиколка и акъла в празните глави.

11

Загрижен

преди 12 години

Всъщност не е чак толкова цинично, колкото го прави заглавието - повечето от жените, използващи силиконите го правят по принуда, като част от реконструкция след операция от рак. Празноглавите блондинки, които търсят големи чашки на сутиена, за да си проправят път в живота не са водещи в случая

10

Анонимен

преди 12 години

Лелеее, докъде стигна този свят! Да учиш медицина като луд 6 години, после още поне 4-5 за специалност , за да ръгаш пластмаса на некви кухи ***, за да могат те пък да си намират дебелия

fallback