Снимка: Reuters

В България са внесени около 3300 чифта от френските импланти на фирмата PIP, а броят на жените у нас, които имат от тях е около 1500.

Статистиката изнесе днес националният консултант по пластична хирургия доц. Димитър Евстатиев, който обаче смята, че проблемът със силиконовите импланти твърде много се преекспонира.

Той представи пред медиите заключенията на здравни светила, които препоръчват, ако имплантите не изискват подмяна, жените, които са си ги поставили, да се подлагат на ехографски контрол на всеки шест месеца, а ако има спукана протеза, да се отстрани и другата.

Естетичната хирургия е платена и тя е за сметка на пациента. При отстраняване на импланти НЗОК няма да плати нищо, както и МЗ.

Около 500 евро може да се калкулира цената за премахване на имплантите, но за всяка една от клиниките, които ще предложат тази услуга, цената ще варира, посочиха лекарите.

Президентът на Българската асоциация по пластична и естетична хирургия д-р Страхил Ефремов заяви, че няма място за тревога и препоръча жените да проверят паспортите на имплантите, които са им поставени.

Ако са на компанията PIP, да се обърнат към своите хирурзи, а ако не пазят паспорта, отново да се обърнат към хирурга си, който е длъжен да пази документацията.

Проблемните импланти вече са спрени от производство и са изтеглени от пазара. Компанията производител пък е фалирала и затова няма как да й бъдат предявени искове.

Още по темата

Вече стана ясно, че скандалната френска фирма Поли имплант протез е използвала некачествен, по-евтин гел за имплантите и годишно е произвеждала по 100 000 силиконови протези в продължение на две десетилетия.

80% от тях са били изнасяни в чужбина, най вече латиноамерикански страни, но България, Русия и Полша също са доставяли от PIP.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase