Снимка: Reuters

Позицията на Румъния на предстоящия Европейски съвет ще бъде, че за момента решение за еврозоната е изменение на Протокол 12 от Лисабонския договор, заяви тази вечер румънският президент Траян Бъсеску, цитиран от Аджерпрес.

"Непосредствено решение е преразглеждане, допълване и изменение на Протокол 12, а когато има консенсус на равнище 27-те страни от ЕС, да се премине и към промяна на договорите", каза Бъсеску, който ще отпътува утре за Брюксел, за да участва в работата на Европейския съвет.

Още по темата

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози подчертаха в понеделник нуждата от внасяне на изменения в договорите, за да бъде наложена по-голяма бюджетна дисциплина в еврозоната и по този начин да се възстанови доверието в пазара на затъналия в дългове паричен съюз.

"От наша гледна точка, като страна, която има задължението в договора по присъединяване да се подготви за влизане в еврозоната, бих казал, че има промени, които са изключително важни, които ни помагат", каза румънският президент и подкрепи позицията за промяна в договорите.

Според него страните членки би трябвало да определят автоматичен механизъм за коригиране на дефицита.

Друго предвиждане, което може да бъде внесено в Протокол 12, според Бъсеску, е свързано с въвеждане в конституцията на страните членки на ЕС на максимален лимит на дефицита от 3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase