Ангела Меркел и Никола Саркози, Снимка: Ройтерс

Ангела Меркел и Никола Саркози извървяха дълъг път, откакто за пръв път се заговори за промяна на договорите за създаване на Европейския съюз преди година. Тогава, след среща между двамата се стигна до компромис, съдържащ в себе си обещание за разрешаването на европейската дългова криза.

Тази сделка предвиждаше по-строг контрол върху националните бюджети и икономическите политики на отделните страни, както и бързи поправки по договорите на ЕС. Тогава мнозина смятаха, че промени в договорите не са нужни, но подкрепиха вижданията на Меркел, се казва в анализ на The Economist, цитиран от Investor.bg.

Звучи познато? Причината е, че година по-късно тандемът Меркози, както напоследък са известни лидерите на Франция и Германия, отново натиска за затягане на контрола върху националните бюджети и призовава за ревизия на договорите.

Тази година ситуацията е сходна – отново се говори за промени, но и Меркел, и Саркози са доста далеч от първоначалните си идеи и стремежи. Зад усмивките на двамата, които фотографите улавят след всяка среща, се крият политически маневри и дълбоки компромиси.

За всичко, което Германия получава, Франция намира компенсация – така се развиха дебатите около воденето на самостоятелна бюджетна политика, това прозира и при компромиса за създаването на Европейски механизъм за стабилност и тясното сътрудничество между еврозоната и Международния валутен фонд.

В настоящия момент подкрепата за промени в договорите не е по-голяма, отколкото беше преди година. Това се отнася дори до страните от еврозоната. На започващата в четвъртък среща на върха в ЕС обаче ще трябва да се случи нещо, най-малкото защото Меркел настоява за това.

Какъв е немско-френският компромис и какво ще се случи с еврозоната, вижте в пълния текст на предложенията

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase