Снимка: Reuters

Париж и Берлин искат нов договор за всички 27 страни от ЕС или поне за 17-те от еврозоната, заяви френският президент Никола Саркози, цитиран от световните агенции.

Новият договор трябва да включва автоматични санкции, ако не се спазва правилото за бюджетен дефицит от 3 процента от БВП, посочи Саркози пред журналисти след работния обяд с германския канцлер Ангела Меркел в Елисейския дворец.

Той отбеляза, че двете страни се надяват до март да се постигне съгласие между 17-те страни от еврозоната за нов договор.

Френско-германското споразумение е готово и ще бъде представено в подробности в писмо до президента на ЕС Херман ван Ромпой в сряда, преди откриването на кризисната среща на върха на ЕС в Брюксел.

Франция и Германия искат да има срещи на върха на еврозоната всеки месец, докато трае кризата, допълни Саркози. Двете страни са единодушни, че еврооблигациите не са "в никакъв случай решение на кризата".

Съдът на ЕС няма да може да отменя националните бюджети, допълни френският президент.

Франция и Германия ще поискат и въвеждане на засилено и хармонизирано "златно правило" за бюджетна стабилност на европейско равнище, за да могат конституционните съдилища на всяка страна да могат да проверяват дали бюджетите осигуряват възстановяването на равновесието, подчерта Никола Саркози.

Освен това двете страни се обявяват за постоянен спасителен фонд още през 2012 г. вместо през 2013 г.

Ангела Меркел изтъкна от своя страна, че Съдът на ЕС трябва да може да проверява дали се спазват правилата, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase