Снимка: Reuters
fallback

Правителството на Финландия е смекчило първоначалната си позиция за кандидатурите на България и Румъния за встъпване в Шенгенския договор, пише днес финландският вестник "Хелзингин саномат" в електронния си вариант на английски език.

Всекидневникът цитира финландския министър на вътрешните работи Пяйви Рясянен. Тя ще се срещне утре в Хелзинки с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде Франс прес.

"Хелзингин саномат" припомня, че през септември Финландия се присъедини към възраженията на Холандия срещу членството на двете страни в зоната. Сега Хелзинки иска да предложи присъединяването им да стане на два етапа – праз март и юли догодина, ако бъдат изпълнени някои условия.

Финландското предложение предвижда България и Румъния да покажат, че са реформирали законодателството си и че полагат усилия да се преборят с корупцията и организираната престъпност.

Напредъкът ще бъде оценяван от Европейската комисия и чрез механизъм за проверки. Ако тези условия бъдат изпълнени, тогава морските и въздушните граници с България и Румъния ще могат да бъдат отворени през март, а сухоземните – през юли, пише "Хелзингин саномат".

Вестникът припомня думи на финландския вътрешен министър Пяйви Рясянен, която каза във вторник: "Досега изходната ни точка беше, че всички граници трябва да бъдат отворени едновременно. Сега можем да помислим за двуетапно отваряне на границите, ако бъде установен ясен и достатъчен напредък чрез механизма за проверка".

Тя подчерта, че "за Финландия е важно" тези страни да направят "това, което са обещали", и предупреди, че ако не го сторят, през март Финландия няма да подкрепи тяхното членство.

"Хелзингин саномат" цитира източници, според които Финландия иска да се дистанцира от Холандия и нейното твърдо противопоставяне на двете кандидатури, мотивирано от вътрешнополитически причини.

Но ако холандците продължат да бъдат против, България и Румъния ще останат извън Шенгенския договор, тъй като приемането на нови членове изисква единодушно съгласие на старите членове, заключава хелзинкският вестник.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

батето

преди 12 години

а ние вече не щем

29

Ivan Grozni

преди 12 години

Айде по скоро че имаме малко съграждани безработни, така си се раждат пенсионирани безработни - тука от години не могат да си намерят работа... при вса ще си намерят гаранция...

28

Хм

преди 12 години

какво означава "факалаки"? и какво става като я кажеш?

fallback