Снимка: Булфото, архив
fallback

Близо 3500 водачи са засечени да карат с превишена скорост само за един ден, съобщиха от "Пътна полиция".

Нарушенията са установени в рамките на 24-часовата операция за контрол на скоростта.

Най-често водачите, които карат с превишена скорост у нас, са млади хора, които искат да си повишат адреналина, обясниха от "Пътна полиция".

Oще по темата

"Скоростта е убиец №1 на пътя и затова се предприемат не само в България, но и в останалите държави, изключително много мерки в тази насока", коментира шефът на "Пътен контрол" гл. инспектор Росен Рапчев.

Според него трудно може да се направи профил на човека, който кара твърде бързо, въпреки че именно превишената скорост е най-честата причина за тежките катастрофи в страната.

"Не само в България, но и в останалите държави в Европейския съюз най-големият процент на загинали и ранени от пътнотранспортни произшествия са по причина превишена скорост или несъобразена скорост спрямо пътните условия", обясни той.

Рапчев отчете много добри резултатите от акцията на полиция за контрол върху скоростта.

"Ефектът на тези операции е много добър. Целта не е да хващаме повече нарушители, а да можем да спасим някой човешки живот или най-вече да има по-малко пострадали от пътнотранспортни произшествия", коментира той.

България е член на Европейската служба за пътна полиция и е част от плана за намаляване на жертвите от пътнотранспортни инциденти в сравнение с 2010 г. с 50%.

Рапчев отбеляза, че в сравнение с миналата година при операцията "24 часа скорост" има намаление на пътнотранспортните произшествия, но пак за съжаление има и загинал.

"Има само 9 тежки пътнотранспортни произшествия за територията на цялата страна по време на акцията, като средно от началото на годината варират между 25 и 30 за 24 часа, което е доста сериозно намаляване", уточни той.

Рапчев посочи, че с този сериозен контрол, нарушенията са и много повече, защото на много повече точки за контрол е осъществявана тази дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

до лъжци

преди 7 години

Хайде информирай се за глобите по света и път тогава се изхождай по въпроса!Не ми се пише толкова,но имат такива глоби (а някъде има и затвор) че свят ще ти се завие!Хайде мини на червен светофар например в Гърция,Сърбия или Хърватска или пък вдигни 50км над разрешената скорост там,или в Австрия примерно!Само за сведение,в Гърция за преминаване на червен сигнал глобата е 700 евро,а за над 50км на 1000 евро и номерата 14 дена в астиномията!За антирадар конфискуват автомобила,отворко!

14

лъжци

преди 7 години

Не мога да разбера как спирате даден човек да кара бързо с глоба, човека си минава покрай камерата с пълна гас, чуди се снимаха ли ме и продължава с пълна газ..Само да кажете за глобите, къде по света има такива глоби в полза на Герб, глоби колкото 2,3 минимални заплати , това са нечовешки глоби на фона стандарта, стига сте лъгали че го правите за човешкия живот, ако толкова ви пукаще за хората щяхте да правите пътища с тея пари а не хотели, колко милиона събират Кат и къде отиват, никой не знае

13

Анонимен

преди 7 години

"Отчели много добри резултати..."Резилтатите щяха да са добри, ако превишилите скороста бяха пренебрежимо малко.Милиционерска им работа!

fallback