Снимка: БТА

Отличничката, която закла Богдан Динев в опит да се измъкне от лапите му на сериен изнасилвач, е изпаднала в тотален нервен срив, като ежедневно сънувала кошмари с него.

Психолози са препоръчали на родителите й да я отведат в семейната къща в село Твърдица, където Мария да бъде оставена на пълно спокойствие. Така тя трябвало да се отдели от спомена за случилото се и последователно да се върне в ежедневния живот. По този начин стресът, който тя преживява и който е започнал да отключва параноя. Нейният адвокат Валентин Димитров също нямал достъп до момичето.

Заради крехкото й състояние, криминалистите също са забавени. Те трябва да направят възстановка на нападението срещу нея, но следственият експеримент е отложен.

Мария бе освободена от ареста срещу 500 лева гаранция на 29 юли, три дни след разигралата се драма на ул. "Чая" в Стара Загора. Оттогава досега е бил направен един опит да се снемат обяснения от нея.

Още по темата

Властите прекратили разпита, тъй като още на първия въпрос Мария се разридала и изпаднала в шок. Според роднини тя не се притеснявала от повдигнатото срещу нея обвинение, а не можела да се отърси от психическите травми, нанесени й от изнасилването.

"Разследването си тече. Изготвят се експертизи и се разпитват свидетели. Властите влизат в положението на Мария, както от чисто човешки план, така и съобразно закона. Изчакваме я да се закрепи, за да можем обективно да продължим със случая", заяви пред "България Днес" адвокат Димитров.

С освобождаването на Мария от ареста прокуратурата промени и обвиненията срещу нея от умишлено убийство в причиняване на средна телесна повреда, довела до непредумишлена смърт.

В отчаян опит да се защити, девойката намушква 62-годишния бивш пандизчия Боньо Фаса във феморалната артерия, докато той я души и изнасилва, и бяга от дома му.

Ден след това, съсипана от чувство за вина, отличничката се предава сама в полицията, разказвайки в пълни подробности как извергът я е подмамил в къщата си, проснал я на земята и я насилил.

Според юристи казусът е ясен, като категорично става дума за неизбежна самоотбрана. Ако това се докаже, делото срещу ученичката ще бъде прекратено моментално, тъй като няма да има престъпление, по което да й се търси отговорност.

Съществува, макар и минимална, възможност Мария да се изправи пред съда. В този случай има два варианта. В единия съдът дава старт на процеса и оправдава ученичката, позовавайки се отново на института на неизбежната отбрана. В другия, който според юристи граничи с абсурда, е тя да бъде намерена за виновна и да бъде осъдена. По обвинението й, повдигнато за момента, се предвиждат от 2 до 8 години затвор. Тъй като Мими е с чисто криминално досие, тя ще получи условна присъда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase