Снимка: архив, Булфото

Двама души са се возили и са паркирали микробуса на Летище София, обяви главният секретар на МВР, комисар Георги Костов.

"Не са граждани на Европейския съюз. Става дума за хора от бивша съветска република", каза той пред Нова тв.

В момента те не са на българска територия и не могат да бъдат разпитани. Влезли са от Турция преди три дни, били са ден и половина в Бургас и после са дошли в София.

Още по темата

"До момента те не са открити за разпит, не е ясно къде се намират. Единият е излетял за страна от ЕС, другият - към страна извън ЕС, бивша съветска република", посочи Костов.

По думите му мъжете са с рисков профил, определен веднага след атентатите от 13 ноември в Париж.

"Категорично няма открито взривно устройство в микробуса. В него има голямо количество багаж, купуван явно с цел търговия и един денк с парфюми, електроуреди за употреба в дома. Възможно е в някои от тези вещи да има вещества, които могат да заблудят служебното куче", смята главсекът на МВР.

"В рамките на мерките, които сме предприели, периодично в тези зони на критична инфраструктура минават патрули на гранична полиция със служебни кучета, обучени да реагират на взривно вещество. Кучето на един такъв патрул е реагирало специфично на наличие на взривно вещество. Впоследствие въпросният микробус е проверен и с мобилно техническо средство, което също е показало взривно вещество. Подаден е сигнал към колегите от специализирания отрият за борба с тероризма (СОБТ) и те пристигат на място. Друго служебно куче реагира също на взривно вещество. Следва проверка с по-съвременен уред, който също открива наличие на взривно вещество и тогава се пристъпва към обезвреждане на микробуса", уточни комисар Костов във връзка с предприетите от спецслужбите действия.

"Дали в някои от тези множество козметични продукти има вещества, които са сходни и биха могли да заблудят служебното животно и уреда, е въпрос на доказване от експертизата", каза той и добави, че към настоящия момент не може да се изключи възможността някои от тези предмети да е бил в досег с взривно вещество.

"Няма никакъв повод за притеснение. В случая всичко бе направено много добре в интерес на сигурността на гражданите", коментира пък пред bTV експертът по тероризъм полк. Иван Бояджиев.

Според него случаят не е завършен и можело да се окаже, че автобусът е пренасял някога взрив и затова кучето е реагирало така. По думите му, вероятно има предотвратени атентати, за които обществото ни не знае.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase