Снимка: Булфото

Палежът на микробус на ДПС е продукт на езика на омразата, а посегателствата срещу партията са терористични. Това каза на пресконференция депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ по повод запаления микробус на ДПС през изминалата нощ, предаде „Фокус".

Той каза, че това не е изолиран инцидент. По думите му движението е станало жертва и на други посегателства през последните един-два месеца.

Още по темата
При първия случай са били разбити стъклата на колата на лидера на ДПС Лютви Местан. Това се е случило на 7 януари 2015 година, а вторият случай е бил опит за палеж на централата на ДПС. Карадайъ заяви, че не са коментирали тези два инцидента, тъй като са очаквали органите на реда да си свършат работата.

Всичко това се случва, заради онази среда, която се създава в държавата от безотговорни наши опоненти чрез езика на омразата, чрез явната ксенофобия, чиито проявления за съжаление ги виждамев Народното събрание, но не само - днес ги виждаме и във властта, коментира депутатът.

По думите му ДПС като отговорна политическа сила счита, че това не е пътят за правене на политика и за намиране на идентичност.

ДПС вече над 25 години с всичките си действия показва кой е нормалният път за развитие на нашата родина, отбеляза той. Политическите процеси трябва да влязат в полето на политиката, заяви депутатът.

На въпрос дали има връзка между трите посегателства срещу ДПС, Карадайъ обясни, че се надява да няма организатори и поръчители пряко и директно.

От портивопожарната служба информираха, че възникналия огън е бил потушен 15 минути след подаването на сигнала.

Микробусът, ползван от ДПС, е бил запален около 23,45 ч. Изгоряла е част от предницата на превозното средство.

Първоначалната версия сочи, че палежът е умишлен. Разследващи обясниха, че на охранителни камери се вижда как човек се приближава до микробуса и хвърля предмет, който наподобява бутилка.

Очаква се по-късно днес прокуратурата да образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител, след като материалите бъдат докладвани от полицията, съобщи БТА.

Очевидно е, че някои хора не изпитват страх от закона. Такива сигнали не дават сериозни основания да вярваме, че държавата печели борбата с престъпността", заяви във Фейсбук председателят на БСП Михаил Миков по повод запаления бус, цитиран от пресцентъра на БСП.

"Очевидно е това, че подриването на авторитета на институциите и устоите на многопартийната демокрация, езикът на омразата и линиите на разделение, прокарани в обществото ни напоследък, дават дълбоки отражения", коментира Миков. Той изразява вяра в устойчивостта на демокрацията у нас и призовава всички политици да отрекат такъв тип явления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase