Домът на убиеца. Снимка: Булфото
fallback

Загиналият командос от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Емил Шарков е жертва на недопустима некомпетентност и небрежност, проявена от полицаите в търновската областна дирекция на МВР.
Това става ясно от служебните проверки на кървавата акция за задържането на въоръжения и опасен психично болен в Лясковец, пише в. „Труд“.

Баретите от СОБТ атакували къщата на Петко Петков по план, изготвен съгласно снимки и описания, предоставени им от местни полицейски съгледвачи.

Oще по темата

Само че съгледвачите, пратени да фотографират къщата на улица " Капитан Дядо Никола", се държали така, че моментално  били забелязани от Петко и майка му Стефанка.

Предупреден по този начин за предстояща атака от сили на реда, параноичният тип се приготвил за война.
Така пристигналите на 14 март командоси попаднали на засада.

Операцията на СОБТ е планирана седмица преди да се проведе по искане от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) във ВеликоТърново.

Още на 28 февруари, на работна среща в СОБТ,  барети, криминални психолози и спецове от националната полиция анализират информацията за лудия, който пише жалби до всевъзможни инстанции, барикадирал се е в къщата си, сипе от терасата  заплахи, въоръжен е  и би могъл да застреля съседи и деца. Институтът на МВР получава задача да обрисува привичките и характера му, а ОДМВР - да разузнае обстановката вътре и около дома му.

На втора среща в националната полиция след няколко дни натоварените с тези задачи представят снимки и схема на жилището, както и психопортрет на опасния болен и въоръжен човек.

"Петко Петков е емоционално нестабилен, склонен към агресивно поведение с цел самозащита и отмъщение. В критични ситуации би реагирал импулсивно и необмислено. Агресивното му поведение може да бъде насочено както към случайни граждани, така и към майка му и него самия", заключават психолозите. И препоръчват (забележете!): "Предвид това е нецелесъобразно с него да се водят преговори, дори и за печелене на време. Преговорите биха му осигурили време за по-ефективно противодействие и биха увеличили риска. Препоръчително е действията да бъдат бързи и изненадващи с цел намаляване до минимум на ответна реакция от негова страна."
Направен е план за бърза и изненадваща атака.

Два дни по-рано оперативен от ОДМВР отива да снима нарочената за проникване кооперация. Само че го прави по начин, в резултат на който "между него и служителя е установен жестомимичен контакт", пише в рапорта. С доста голяма степен на сигурност можем да предположим, че Петко му е показал среден пръст от терасата. Така или иначе, полицейският Джеймс Бонд обикалял с вдигнат фотоапарат, а пищовът под сакото му се виждал - случайно, или по някаква приумица. 

Отделно на адреса на душевноболния бил изпратен районният полицейски инспектор със задача да снима тайно пътната му врата - става ли за разбиване с крак, или не става. Дали се е опитал да остане незабелязан? Може би, но отишъл там в пълно бойно снаряжение и с фуражка на главата.

Параноични и без това, лудият Петко и майка му разбират, че ченгетата се готвят да ги посетят и се приготвят за война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Даола

преди 10 години

Голяма пародия на полицейска акция с всичките й анти-атрибути - за жалост с трагичен край.Полицията действа наистина пародийно.Пример: двама полицаи от криминална полиция обикалят 17 етажен блок в близост със супермаркет Пакадили. Съобщават, че същата сутрин е имало обир в магазина и мъж е позвънил да съобщи за това - предполага се че е от този блок. - Идете при домоуправителя и вижте записите от тази сутрин на камерите на входа - им казвам- този мъж е излезъл през вратата,нали. Ум - море .

77

4udenko

преди 10 години

Колко ли много грешни милиони на данъкоплатеца харчим за клоунадата наречена АНТИТЕРОРИЗЪМ ?

76

~~~~~~~~~~~~

преди 10 години

До йоэ и Втори флот

fallback