Снимка: архив, Булфото

Станалата нарицателна за питиетата менте в годините на прехода спиртоварна на Кирил Рашков - Цар Киро, е затворена, ръждясва и се разграбва.

Асеновградската полиция откри откраднати части от дестилационната колона на фабриката в пункт за вторични суровини в Пловдив, пише в днешния си брой „Труд“.

За обира задържани са двама мъже на около 30 години от ромски произход. В момента те се намират в затвора в Пловдив, разказват разследващи. В Катуница на шега се твърди, че поданици обират детронирания си цар, но после сериозно добавят: "Рашкови сами си организират обирите, не само на фабриката, а и на имотите си, а после се оплакват от тормоз."

Двамата роми са признали за кражбата, но заявили, че са открили материала до складове в покрайнините на жк "Тракия" в Пловдив. Кой ги е оставил там, не знаели.

Изчезналото съоръжение е трябвало да бъде продадено на търг от данъчните, то било нарязано и продадено за скрап в пункт в квартал "Столипиново" в Пловдив за 1400 лева. В пункта в "Столипиново" са намерени десет части от колоната, а преди време други крадци прибраха други четири елемента от нея. Те вече са осъдени, а частите от съоръжението са върнати.

В момента парчетата от дестилационната колона са оставени на отговорно пазене в пункта. Прокуратурата трябва да се произнесе дали да бъдат превозени за съхранение в митницата или в данъчната служба. Дестилационната колона от фабриката за алкохол на Цар Киро бе запорирана през 2009 г. Съоръжението, внос от Австрия, трябва да се продаде, защото цехът е работил без лиценз, но досега държавата не го е обявила на публична продан заради изчакване на експертизи. Според експерти цената на оборудването е няколко милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase