Снимка: архив, Булфото

Мегаделото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, по което прокуратурата поиска 25-годишни присъди за тримата обвинени за убийството, завърши с оправдателни присъди.

Подсъдими са Димитринка Атанасова, бившият й съпруг - Пламен Калайджиев, и Орлин Аврамов. Атанасова е подсъдима задочно, защото съдът във Великобритания отказва екстрадирането й.

Решението на петчленния състав е единодушно, а майката на Надежда Георгиева се разстрои в съдебната зала, когато чу оправдателната присъда, предаде БТА.

„Когато по едно дело започне да се работи по този начин, 11 месеца не са извършвани никакви действия, много трудно се доказва вина“, заяви председателят на съдебния състав Владимир Астарджиев по повод на оправдателната присъда. Според него няма преки и косвени доказателства, които да позволят на съда да прочете осъдителна присъда. 

Още по темата

Възможни са много версии за мотивите, за убийството и за извършителите. Не са установени обаче нито оръжието, нито часът на смъртта. Мотивът също не е изяснен извън коментарите на взаимоотношенията, обоснова се съдът. Потникът със следи от кръв, който беше сочен като едно от основните доказателства, е иззет при грубо нарушаване на закона, смята още съдът.

От своя страна оправданите Орлин Аврамов и Пламен Калайджиев смятат, че са били използвани като жертва само и само някой да понесе вината за убийството. Калайджиев недоумява как е възможно в идеално почистен апартамент, какъвто е апартаментът на убитата, да бъде намерена част от негова цигара.

Адвокатът на семейството на Надежда Георгиева - Весела Сотирова, беше категорична, че бившият главен прокурор Никола Филчев по-скоро е съдействал за по-бързото разследване на
случая, отколкото да има пръст в убийството на адвокатката. По думите й виновни са тримата подсъдими, а поръчител на престъплението е вече покойният прокурор Николай Колев.

Прокуратурата и семейството на убитата адвокатка могат да протестират присъдата пред по-горната инстанция, като Сотирова заяви, че е по-скоро умерен оптимист за развитието на процеса на следващите две инстанции.

Надежда Георгиева беше открита мъртва в дома си в столичния квартал "Стрелбище" на 28 февруари 2000 г. При първоначалния оглед бе установено, че тя е убита с кухненски сатър, но оръжието на престъплението не е намерено и до момента.

Софийският градски съд даде ход на делото за убийството на 9-и октомври 2006 г. Сред подсъдимите по делото беше и прокурорът от Върховната административна прокуратура Николай Колев. Той бе обвинен, че е подпомагал извършителите на убийството и ги е съветвал как да заличат следите си. Разследването срещу него бе прекратено след убийството му на 28 декември 2002 година.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase