Снимка: Агенция "Митници"

Митничари откриха 1110 грама контрабандно пренасяни златни накити на обща стойност 122 498 лева на ГКПП Капитан Андреево. Накитите са били укрити от пътници, влизащи в страната с леки автомобили. Проверките са в рамките на общите действия срещу контрабандата с участието на служители на Агенция „Митници“, ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Гранична полиция“ и Национална агенция за приходите, съобщиха от Агенция Митници.

При един от случаите, на 24.05.2024 г., на пункта пристига лек автомобил с българска регистрация. В превозното средство от Турция за България пътуват двама души - водачът и неговата спътница - български граждани. Двамата заявяват, че не пренасят стоки, които да декларират. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия са открити бижутерийни изделия от жълт метал в дамската чанта на жената, под дрехите, прикрепени с ластичен колан на корема, както и в сутиена. Недекларирани бижута пренасял и мъжът, при който се установява, че ги е укрил в личната си чанта. Според направената от вещото лице експертиза откритите изделия са от 14 и 22- каратово злато с общо тегло 963,42 грама на стойност 104 798 лева.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково. С постановление на прокурор на обвиняемите за контрабанда, мъж и жена, е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" и „забрана за напускане пределите на Република България“.

Ден преди това, на 23.05.2024 г., при проверка друг лек автомобил с българска регистрация, в личния багаж на водача, който пътувал сам, са открити златни синджири, колиета, гривни и медальон с общо тегло 146,60 грама. Според експертната оценка задържаните накити са на стойност около 17 700 лева. На мъжа е съставен акт по Закона за митниците.

От Агенция "Митници" напомнят, че при преноса на бижута от благородни метали от физически лица през държавната граница се прилагат паричните прагове за стоки с нетърговски характер, различни от тези за стоките, за които се прилагат количествени прагове, а именно в размер до 300 евро или равностойността им в български лева за пътници, пресичащи сухопътни граници, и до 430 евро или равностойността им в български лева за морски и въздушни пътници.

В случаите на пренасяне на благородни метали, скъпоценни камъни и изделия с и/или от тях с търговски цели, същите попадат в задължителния обхват на Регламент (ЕС) № 952/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 9 октомври 2013 година за създаване на Митнически кодекс на Съюза, като подлежат на деклариране и подаване на съответната митническа декларация, в зависимост от използвания митнически режим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase