Председателят на съдебния състав по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева – Владимир Астарджиев, ще изпрати писма до главния прокурор, ВСС и МВР.

В тях той призовава тези, които ще изказват мнение по делото, първо да се запознаят с материалите в него.

„Нездравият медиен шум само пречи за развитието на делото и решаването му", коментира Астраджиев пред журналисти и призова институциите да се съобразяват, че то е висящо пред български съд.

Съдията допълни, че с някои изказвания по хода му се търси "под вола теле". Той каза, че не се притеснява от евентуална проверка на ВСС по хода на процеса.

Владимир Астраджиев обясни, че е провокиран да направи изказването заради първия отказ за екстрадиция от Великобритания на една от подсъдимите – Димитрина Калайджиева.

По думите на съдията причина за отказа са станали „медийният шум“ и версиите, които се лансират.

Искането е било подписано още през 2001 г. от тогавашния главен прокурор Никола Филчев. Намесването на името му в медиите като физически убиец на адвокат Надежда Георгиева е станало причина екстрадицията да бъде отказана с мотива, че той би имал лични цели.

Според съдията коментарите по делото, които се правят от различни отговорни фактори в държавата пречат на процеса.

Още по темата

"Правят се различни внушения и се лансират версии, които след това свидетели опровергават", каза той.

Астарджиев се страхува сега да не бъде отказана и европейската заповед за арест на Калайджиева, подписана отново заради подобни коментари.

Сега жената е във Великобритания под домашен арест и не може да напуска страната, а в сряда съдът в страната ще решава дали тя да бъде изпратена в България.

В понеделник е постъпило писмо от британските власти, в което се пита дали българският съд все още подкрепя искането за ареста й, дали у нас ще й бъде осигурен честен процес и защо делото е спряно.

"На тези въпрос вече отговаряхме четири пъти", коментира съдия Астарджиев.

Днес Софийският градски съд не даде ход на делото именно заради отсъствието на Калайджиева. Следващото заседание ще бъде на 18 януари 2011 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase