Спипаният камион във Видин. Снимка: Агенция "Митници"

Рекордно количество от 4 тона и 200 килограма хашиш заловиха в камион, пътувал за Белгия, на ГКПП-Ферибот във Видин.

Стойността на пратката е около 40 млн. лева и е заловена чрез използване на скенер.

За успешната акция съобщиха лично премиерът Бойко Борисов, шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов и директорът на ГДБОП Станимир Флоров, които специално пристигнаха в града.

"Още веднъж показахме, че парите, които инвестираме в подвижните скенери, с които оборудвахме митниците, дават своя резултат и ние сме сигурна шенгенска граница", похвали се Борисов.

Вчера следобед мобилна митническа група в района на ГКПП Ферибот Видин след анализ на риска спира за проверка камион с българска регистрация, пътуващ от България за Белгия. Той е управляван от 42-годишен български гражданин.

При огледа митничарите установяват, че натоварените по документи гипсокартон и минерална вата са неизрядно опаковани.

Съмненията на митничарите се потвърдили, когато камионът е отклонен за проверка с новата рентгенова система на митницата, при която ясно се виждат множество пакети, укрити във вътрешността на 6 от палетите.

Открити са 132 пакета, средно по 32 кг всеки. В пакетите е открита кафява смолиста маса, която при направения полеви наркотест е реагирала на хашиш.

Това е най-голямото количество хашиш, заловено на българска територия за последните 15 години.

Пренасянето на такова голямо количество става като кораби изхвърлят в морето пакети с наркотик, след което минават рибари и взимат пакетите, претоварвайки ги на различни автобуси. След това те изпращат пратките през различни канали за европейските страни.

През 2006 година ГДБОП съвместно с гръцките си колеги задържа същото количество хашиш, само че в посока Гърция, каза Станимир Флоров.

Той припомни случая с шофьора Иво Ранов, при който българската страна свидетелства пред гръцкия съд, че той е изпълнявал само дейността като шофьор и не е знаел какво извършва. Въпреки това, той получи доживотен затвор, припомни Флоров.

"Европейците трябва да ни благодарят за това, че техните хора няма да се тровят с това, което заловихме", отсече още Борисов и изрази задоволството си, че инвестицията в границата вече дава резултат.

Ваньо Танов отбеляза, че мобилният рентген, с помощта на който е заловено огромното количество хашиш, е един от най-съвременните.

"Тук има 100% гаранция, че нещо мине ли през този рентген, ще бъде установено. Имаме и достатъчно обучени кадри, които могат да правят анализ на риска на товарите, преминаващи през границите ни. Изграден е и денонощен координационен център към Митница Лом, който 24 часа прави анализ на риска", посочи още шефът на Митниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase