Разбита е организирана престъпна група за пране на пари. Снимка: архив, Reuters
fallback

Организирана престъпна група, действала на територията на България, е неутрализирана при операция “Перачите” на ГДБОП и ДЕА.

Тя е била част от международна организация. Целта й е била да обезпечи част от процеса на изпиране на пари, преминаващи през страната ни, които са придобити от трафик на наркотични вещества от Латинска Америка за Европа.

„Става въпрос за преводи от държави по света, като получатели на тези суми са български граждани. По този начин те се препират, минавайки през няколко банкови сметки. Тези потоци се контролират от съответните организатори, които отговарят за изпирането на парите”, каза вътрешният министър Цветан Цветанов.

По първоначални данни от началото на миналата година до настоящия момент сумата надминава 5 милиона лева.

Установено е, че парите са идвали от дестинации като Антили, Венецуела, Панама и други страни. След като влизали в контролирани от членовете на групата банкови сметки на територията на България, сумите веднага се пренареждали към Китай, Хонг Конг, Испания, САЩ.

Извършени са претърсвания и изземвания от три адреса в София, на които са открити банкови, фирмени и данъчни документи, персонални компютри и мобилни телефони, доказващи съпричастност към престъпната схема.

За срок от 24 часа са задържани трима души на възраст от 25 до 37 години. На тях и на още трима мъже са повдигнати обвинения. По искане на специализираната прокуратура е наложен запор на средства по банковите им сметки, както и на движимото и недвижимото им имущество на обща стойност над 2 млн. лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Сиганина

преди 12 години

Батко, най-хубуву кугату си връшаш *** рабута да праскаш два шъмара на Айшету , да упъваш ушити на дисата , да си сипваш ина ръкия, посли ощи четири и да лягаш до кюмбету, па да туряш ина паламарка на Айшету, дисата да си затварят учити да ни гледат к'во ставъ, да фърляш маатриала вътри и т'вай батко.... Т'вай най-хубавуту на наш'ту симейната живот батко... Так шъ живейм сто гудини батко...!

20

Анонимен

преди 12 години

Браво! Само така!Какво пак сте недоволни? Какво хленчите пак мишоци такива?

19

Анонимен

преди 12 години

5 мил... хах за Цветанов са джобни. В МВР дарителско са минали стотици милиони от мафиоти за да не ги пипат, но явно на тези горе описаните касичката им не е стигнала и са ги опаткали за назидание.

fallback