Снимка: архив, МВР
fallback

Прокуратурата привлече като обвиняеми тримата задържани ромски барони за подготовката на три убийства.

Закопчаните Любомир Илиев – Любо Къдравия от Костинброд и братята от град Левски Георги и Васил Горанови са подготвяли убийствата на прокурора от ВКП Олег Янев, председателя на Върховното ромско мешере Ицо Папата и лидера на Евророма Цветелин Кънчев. Плановете за покушенията били правени от юни до края на септември 2011 г.

Първоначалната информация беше, че третата мишена е ромският лидер от Своге Шмид Точев, но от прокуратурата изненадващо обявиха, че всъщност набелязан за жертва е бил Цветелин Кънчев.

Тримата закопчани са действали в комбина с Кирил Рашков - Цар Киро, когото Пловдивският окръжен съд остави днес в ареста.

На Любо Къдравия е повдигнато обвинение и за това, че подбуждал друго лице да убие Христо Върбанов-Ицо Папата срещу сумата от 100 000 евро. Любо Къдравия е в конфликт с Ицо Папата още от 1999 година.

Прокурор Янев пък бил поръчан заради водени от него разследвания на други убийства, в които ромските барони били замесени.

Oще по темата

Потенциалните жертви на престъплението са свързани и с други наказателни производства за поръчкови убийства.

И тримата задържани са криминално проявени. От домовете им са иззети големи парични суми, златни накити, компютърни конфигурации и фирмени документи.

Любо Къдравия е бил задържан през 2003 година като уличен за повреждане чрез взрив на лично имущество.

Георги Горанов – Чамур е регистриран за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси и осъждан за кражба.

Брат му Васил Горанов - Вачето има регистрации за незаконно притежаване на оръжия и боеприпаси, хулиганство и закана за убийство. Обвиняемите са задържани за 72 часа.

Срещу Кирил Рашков предстои повдигане на аналогично обвинение, което към момента не е направено, защото той е задържан по друго дело, уточниха от прокуратурата. Срещу Цар Киро има повдигнати 2 обвинения за отправени заплахи за убийство срещу Веселин Христев и Иванка Петрова  - вуйчото и лелята на убития Ангел от Катуница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

акуд

преди 12 години

ах ВСС пак въртите акйта, *** докато не накажете някои както се полага а за назидание и много повече. тея ше ви се качат на главите и от там ше ви изцапат до глезените и всичко това го правите за жълти стотинки. кой ще ви уважа после????

56

Абе...

преди 12 години

"Роми", "ромски"... Дали следващия път в магазина като кажа "Един (бял) ***", ще схванат какво имам предвид?!

55

PABLO ESCOBAR

преди 12 години

"Цар Киро" kav car be q se osaznaite malko ebahti ciganqta

fallback