Трима ромски барони са задържани заради това, че подготвяли убийството на прокурор от ВКП и двама ромски лидери.

 Една от мишените е прокурорът Олег Янев. две поръчани убийства са на ромския лидер Шмид Точев от Своге, и на небезизвестния Ицо Папата, председател на Върховното ромско мешере. 

По информация на БНТ двама от задържаните са от град Левски -Георги Иванов и Васил Георгиев. Третият задържан е Любо Кардараша, също известен като Любо Къдравия от Костинброд.

Любомир Илиев е братовчед на лидера на партия ДРОМ Илия Илиев и е приближен на Кирил Рашков - Цар Киро. Кардараша е в конфликт с Ицо Папата още от 1999 година.

Набелязаните жертви трябвало да бъдат убити от чужд гражданин на бивша съветска република, пристигнал у нас през декември миналата година. Той обаче бил задържан и признал, че е вербуван за убийствата. За елиминирането на Ицо Папата и Шмид Точев са му били предложени 75 000 евро. За прокурора предложената цена е била 100 хиляди евро.

Мократа поръчка е трябвало да бъде изпълнена в първите дни на тази година. Прокурор Янев бил поръчан заради водени от него разследвания на други убийства, в които ромските барони били замесени.  

Олег Янев е бил следовател по делото за убийството на Андрей Луканов.

Тримата задържани остават в ареста за 24 часа.  Утре се очаква да бъдат повдигнати обвинения по случая. 

 *Информацията е актуализирана в 22.31 часа 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase