Снимка: Reuters

Карлос Чакала, Али Агджа, хора от "Сивите вълци", "Мюсюлмански братя", както и членове на "Хамас", "Ал Кайда", "Червените бригади" и други терористични организации са сред лицата, многократно влизали в България.

Имената им, както и сведения за тях, фигурират в общата база данни на фонда "Система за обединен отчет на данни" (СООД), които са съхранявани в архивите на Държавна сигурност.

Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков на кръгла маса на тема: "Международният тероризъм в документите на комунистическите тайни служби".

Още по темата

До началото на 1990 година по линия на СООД са въведени сведения за около 200 000 души.

По думите на Вучков в информационния масив се съхраняват документи за над 35 000 чужди граждани, които са с доказано съпричастие към чужди спецслужби, терористични организации и екстремистки групировки.

Информационната система СООД е създадена през 1977 г. на основата на споразумение, подписано от министрите на вътрешните работи и сигурността на социалистическите страни, а по-късно и от Виетнам и Румъния.

Системата започва да функционира от началото на 1981 г. подобно на организацията на Варшавския договор.

"Същността на масива е в обработка и съхранение на оперативни данни на разузнавателните и контраразузнавателните органи и предоставяне на информация за чужди граждани, представляващи реална или потенциална опасност за сигурността на бившите соцстрани", обясни Веселин Вучков.

През 1991 г. родното МВР прекратява участието си в СООД и оттогава данните са замразени.

"Архивът, който вече е предоставен на Комисията по досиетата, ще даде възможност за достъп до по-широк кръг от желаещи да се информират с данните", смята зам.-министърът.

Вучков обясни още, че за ефективно противодействие на международния тероризъм архивът трябва да бъде изследван.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase