Никой няма интерес делото "Белнейски" да векува, каза пред bTV следователят Веселин Мартински.

На 30 януари 2006 г. овчар намира телата на сестрите Росица и Христина Белнейски. Двете са били видяни за последно на 27 януари около 22:30 вечерта да излизат от заведение в Пазарджик.

Трагедията се случва в малките часове на 28 януари. Двете момичета са в компания на други техни познати. Разделят се с тях и си тръгват сами, пеш към вкъщи, разказа следователят. 

Смятам, че това е първата среща на момичетата с Лазар Колев. Той спира с колата си и им предлага да ги закара. Колев е прав в изказванията си, че никой не го е видял по това време. Бил е сам в колата си. Свидетел, пред който Колев по-късно е разказвал за случилото се, може да потвърди това.

Лазар оставя по-малката сестра Христина при негов познат. Кой е той е предмет на друго разследване, уточни Мартински. Считаме, че няма отвличане – Христина остава доброволно при този човек, а Росица тръгва сама с Лазар, уточни той.

Отделен въпрос е обаче дали момичетата са имали доброволен сексуален контакт с него, допълни следователят. Обективните факти говорят, че е имало и втори човек.

Още по темата

Обвинението срещу Колев се базират на конкретни доказателства, заяви Мартински. Лазар потегля с Росица към покрайнините на Пазарджик. Не можем да бъде категорични за точния параметър на местопрестъплението. Фактите и доказателствата говорят, че Колев е имал насилствен сексуален контакт с Росица и това се е случило в колата му. След това, в пристъп на паника, Росица скача от колата. Стреснат от случилото се, Колев я доубива.

Убийството е извършено на друго място, а не в местността "Грамадите”.

Не мога да кажа какъв е мотивът на действията му. Сигурен съм, че той първоначално не е имал намерение да убива когото и да било. Било го е страх, че момичето ще каже, че е било изнасилено, смята следователят. Образувано е досъдебно производство срещу втория човек, при когото е била оставена. Той все още се търси, уточни той.   

След като е убил по-голямата сестра, Лазар Колев се връща за Христина, взема я, качва я в колата си, изнасилва я, пребива я и кара двете тела в местността "Грамадите”. По данни на съдебномедицинската експертиза малката сестра е доубита именно там.

Ние ако знаем какъв е мотивът, много лесно щяхме да стигнем до втория човек. Нямаме ни най-малко съмнение, че Лазар Колев е извършителят на това престъпление, заяви следователят.

Чувал съм , че е бил предлаган подкуп в размер на 500 000 евро за провал на делото. На мен обаче не са ми предлагали пари. В общественото пространство витае подобна теза за смачкване на делото. Не се притеснявам, че това обаче може да се случи реално. Аз имам доверие на хората, работещи по него, заяви Мартински.

Няма защитен свидетел по делото. Всички свидетели са явни. Затворникът, който разказва какво му е казал Колев вече се е явявал в съда, при това в присъствието на самия Колев. Делото е внесено, използвани са СРС-та, но няма пречка процесът да е публичен – само в едно заседание може да бъдат изчетени всички те, смята той.

Второто убийство си обяснявам с моментното състояние на Лазар след първото– той е бил под влияние и на алкохола. Неговото поведение след самото изнасилване е напълно неадекватно. Една седмица след извършеното той е бил затворен на едно място, не се е къпал, стоял е дори с едни и същи дрехи, разказа следователят и допълни, че ако всичко е нормално, делото ще започне да се гледа най-рано през втората половина на януари. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase