Снимка: Булфото
fallback

Над 130 тона изрезки от колбаси, предназначени за унищожаване, са конфискувани от ГДБОП и органите на ДВСК при акция "Дупетата"*.

При операцията, свързана с кампанията по налагането на стандарта "Стара планина", са проверявани складове и месопреработвателни предприятия в страната.

Акцията е срещу производители, за които властите имали информация, че използват за направата на колбаси отпадъчни продукти, които би трябвало да бъдат унищожавани.

Вместо това обаче те се вкарват в страната, преработват се, продуктите се преетикетират и се пускат на българския пазар.

Над 100 тона изрезки от колбаси са открити в Плевен, над 25 тона – в Пазарджик, а в Първомай – около 1,5 тона. В Брезник са иззети  850 кг, а в София около 800 кг.

Oще по темата

"Конфискуваните количества ще бъдат унищожени в екарисаж. А предприятията "ще бъдат санкционирани възможно най-жестоко", каза пред "Фокус" министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Той не изключи възможността да се стигне и до отнемане на лицензи на нарушителите.

*Името на акцията идва от жаргонното наименование на краищата на изрезките от колбаси, наричани "дупета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

277

Giada

преди 13 години

Живея в Италия от 18 години и до ден днешен купувам от тъй наречените дупета. Това е крайната част, която остава при нарязване на прошутото и се продава съвсем законно по магазините на половин цена. Използвам го за приготвяне на сосове вместо пушени гърди. В големите фирми, които се занимават с нарязване и пакетиране на прошуто е съвсем естествено да остава крайната част и след това да се продава. Според мен атаката срещу тези дупета е чисто и просто политическа или разчистване на сметки между конкуренти. Не се притеснявайте, че ви хранят с *** и изрезките на Европа, това са коментари на некомпетентни хора, които не са излизали извън страната или пък са се хранили само по ресторанти.

276

Giada

преди 13 години

Живея в Италия от 18 години и до ден днешен купувам от тъй наречените дупета. Това е крайната част, която остава при нарязване на прошутото и се продава съвсем законно по магазините на половин цена. Използвам го за приготвяне на сосове вместо пушени гърди. В големите фирми, които се занимават с нарязване и пакетиране на прошуто е съвсем естествено да остава крайната част и след това да се продава. Според мен атаката срещу тези дупета е чисто и просто полическа или разчистване на сметки между конкуренти. Не се притеснявайте, че ви хранят с *** и изрезките на Европа, това са коментари на некомпетентни хора, които не са излизали извън страната или пък са се хранили само по ресторанти.

275

дупетата

преди 13 години

Журналисти питали Биг Брадър:Защо полицията се превърна във ветеринарна инспекция при акция "Дупетата"?Брадърът отговорил:За да може да върви гладко бизнеса на някои големи ***...

fallback