Снимка: БГНЕС

Софийския градски съд отказа да промени мярката за неотклонение на Златомир Иванов - Баретата и той остава в ареста.

На днешното заседание по делото срещу Баретата защитата му поиска по-лека мярка заради влошеното му здравословно състояние.

От съдебно-медицинската експертиза, приложена по делото, става ясно, че след трите операции на пикочните пътища, които претърпя, се е стигнало до склероза на пикочния мехур и отстраняване на простата му и Баретата не може повече да има деца.

Според защитата му условията, в които се намира в централния софийски затвор, не са адекватни и не помагат за правилното му лечение. Там нямало условия за предписания му "водно-хигиенен режим".

Освен това няма възможност за бързи консултации с уролог, а и липсвала необходимата медицинска апаратура. Защитата изтъкна още, че Баретата е в една килия с много хора, раната му е отворена и има опасност от инфектиране.

Според адвокатите на Златко Баретата управата на затвора в много случаи е затруднявала провеждането на лечението му. Той трябвало да се лекува в домашни условия.

Защитата изтъкна, че той е в ареста от близо година и половина, не може да осигури доходи на семейството си - има 3 малки деца, едното от които е със заболяване и не може да си позволи лечение в частна болница.

Самият Златомир Иванов заяви пред съда, че начинът, по който е лекуван досега, явно не е помогнал той да се оправи. "Тук става въпрос за човешки съдби, не за нещо друго", каза Баретата и обясни, че иска да се лекува, а най-адекватният начин е това да стане в домашна обастановка.

Още по темата

"Аз съм на 42 години, с махната простата. Ако бях на свобода и съм бил немарлив, съм съгласен някой да ме упрекне", заяви той.

В мотивите си за запазването на постоянната мярка за неотклонение на Златомир Иванов съдът изтъкна, че обвинението срещу него е най-тежкото измежду тези на останалите подсъдими и е на лице опасността да извърши ново престъпление. Според съда периодът, в който Баретата е в ареста е разумен.

Съдия Петър Гунчев подчерта, че здравословното състояние на Златомир Иванов наистина е сериозно влошено и ако той продължи да пребивава в затвора, има опасност от дългосрочни тежки последици. Затова разпореди, че Баретата трябва да бъде повторно настанен в болница за лечение.

Днес и адвокатите на още шестима от подсъдимите поискаха мерките им за неотклонение да бъдат променени в по-леки.

Прокуратурата поиска да останат сегашните мерки на всички. Прокурорът по делото Аксиния Матусян заяви, че престъпленията, в които са обвинени, са особено тежки, извършвани в дълъг период, а престъпната дейност и към момента не е преустановена. Тя се обоснова с факта, че все още издирват двама от сочените за най-приближени до Баретата - Антон Савов - Мамата и Мартин Станков.

В крайна сметка съдът остави всички подсъдими в ареста. Промени единствено мярката за неотклонение на Мартин Горески - 19-годишният ученик, който е обвинен, че в период от 2 месеца е разпространявал наркотици и който в момента е под домашен арест.

Съдията отбеляза, че тази мярка е постигнала своето дисциплиниращо въздействие и пусна Мартин под парична гаранция от 3 000 лева.

Днешното решение на съда може да бъде обжалвано на втора инстанция в 7-дневен срок. Адвокатът на Златко Баретата Лъчезар Таков, каза, че ще протестира това решение. Пред журналисти той изтъкна, че и самият съд е отчел, че животът на Баретата е застрашен.

В коя болница ще бъде настанен Златомир Иванов ще стане ясно утре. Адвокат Таков каза, че ще настоява това да не е МВР болница, тъй като урологът там казал, че "може да извърши операцията само с ръце".

Златомир Иванов - Баретата и още 20 души са подсъдими за участие в престъпна група за разпространение на наркотици. Баретата е обинен като ръководител на престъпната група, а освен това и за убийството на Румен Стефанов - Алф през 2007 г. в Перник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase