Снимка: БГНЕС

20 милиона лева месечно бил оборотът от наркотици, който правела групата на Златомир Иванов – Златко Баретата. Това каза пред съда Димитър Вучев – Демби, който се яви във вторник, за да свидетелства по делото срещу Баретата и 20-те членове на групата, обвинена в разпространение на наркотици.

В началото на заседанието стана ясно, че Демби е депозирал жалба в прокуратурата за това, че е бил заплашван. Въпреки това той даде показания пред съда.

Демби разказа, че месечно в групата, добила известност като „Фирмата“, са доставяни 50 килограма хероин за София. Всеки отговорник на район получавал по 5 килограма. По думите му, ако се появели съмнения, че някой краде от дрогата, започвала разправа с него.

Всеки район имал ударна (наказателна) бригада, а Мартин Станков – Рашо, разпределял дрогата на ръководителите на райони.

Хероинът идвал от Турция, а за доставката отговарял Антон Савов – Тони Мамата, сочен за дясната ръка на Баретата.

Пред съда Демби заяви, че Баретата се е занимавал с наркотици, убийства, хазарт и сутеньорство. Парите от дрога пък се превъртали през казина.

Демби познавал всички подсъдими, а с Мартин Станков бил приятел.

С повечето хора от групата на Баретата се познавал отдавна – някои му били съученици, с други бил заедно в казармата.

Още по темата

За себе си Демби заяви, че не се е занимавал с разпространение на наркотици. На въпроса откъде знае такива подробности за дейността на „Фирмата“, отговори, че Мартин Станков е коментирал с него разпространението на дрога и искал съвети.

Попитан дали е специалист в тази дейност, Демби отговори: „Да, от наблюденията ми по улиците, от това, че контактувам с хората“.

Според показанията му се запознал с Баретата около 2005 година. Срещнал ги Александър Бояджиев, който по думите на Демби бил „от службите“.

Бояджиев го убеждавал да се срещне с Баретата, за да му съдейства за разпространението на наркотиците и за монополизирането на пазара, иначе Баретата щял да го убие.

На въпрос от адвоката на Златомир Иванов – Лъчезар Таков, защо Баретата ще иска да го убие, след като не се е занимавал с разпространение на наркотици, Демби отговори: „Питайте клиента си“. След това допусна, че може би се е притеснявал да не му е конкурент.

„Не съм му конкурент, когато аз се занимавах с такива неща, него го нямаше на картата. Когато съм бил охрана на Антон Милтенов – Клюна, него го нямаше“.

Пред съда Демби разказа как няколко пъти ходил в строго охранявания дом на Баретата. Достъпът до самия Златомир Иванов бил невъзможен без предварителна уговорка. Повечето пъти Демби бил воден там „почти насила“. След 2007 година обаче престанал да ходи при Баретата.

Златомир Иванов му предложил да се включи в бизнеса с наркотици, но той отказал и тогава започнали проблемите – заложили бомба в колата му, тя се взривила в Костенец и едно момче загинало.

Попитан как е получавал информация за „Фирмата“ след 2007 година, Демби каза, че я научавал от хора, но не пожела да назове имената им, за да не застраши живота им.

След разрива се виждал само веднъж с Баретата. „Бяхме заедно, когато на Тони Хамстера (Антон Петров) му се роди дете“, каза той.

Разказвайки как са се разчиствали сметките, Димитър Вучев обобщи: „Да убиеш някой, е ежедневие, така че е нещо нормално“.

На въпрос с какво всъщност се занимава, Вучев първо каза, че е консултант. После обясни, че майка му е имала фирма за перилни препарати, а семейството му има земи и гледа животни.

След като от разпита на Вучев вече бяха минали повече от два часа, включително десетминутна почивка, той изненадващо отказа да дава повече показания. Поиска да бъде освободен, защото се опасява за живота на семейството си.

Въпреки че съдията му разясни, че по закон разпитът трябва да бъде непрекъснат, Демби не пожела да отговаря на въпроси на адвокатите. Попитан какво се е променило, припомни, че е подал жалба и каза, че е видял лицата, които са го заплашили пред сградата на съда.

„Ще отговарям, когато мога да отговарям. Искам да се прибера и да се видя със семейството си“. 

След отказа на Демби разпитът да бъде продължен съдът удовлетвори искането на прокуратурата да бъдат прочетени показанията му от досъдебното производство.

Димитър Вучев – Демби, има две присъди – 3-годишна условна за незаконно притежание на оръжие, с което е бил прострелян Владимир Стоянов – Малкия Цимбик, и 15 години затвор за покушението срещу Илиян Варсанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase