Снимка: БГНЕС

Прокуратурата поиска присъда от близо 22 години затвор за всички подсъдими по делото „Маргините“.

Братята Красимир и Николай Маринови – Маргините, Бисер Илиев, Иво Карагеоргиев, Веселин Тошев и Стефан Рангелов са подсъдими за организиране на престъпна група, планирала убийствата на Любен Гоцев и вече покойните Иван Тодоров – Доктора и Никола Дамянов, както и за притежание на незаконно оръжие.

В пледоарията си прокурорът по делото Николай Кокинов поиска от съда да наложи максималното наказание на подсъдимите – 15 години затвор, а заради тежките обвинения да увеличи присъдата до близо 22 години.

Според обвинителя Маргините са поръчали трите убийства на друг от подсъдимите – Иво Карагеоргиев. Той, чрез Стефан Рангелов, е свеждал нарежданията до останалите от групата, както и до Велин Добрев, който в началото на процеса бе привлечен като обвиняем, но впоследствие стана основният свиидетел на прокуратурата.

В основата на поръчките стояли разчистване на бизнес интереси и финансови взаимоотношения. А убийците дори щели да си поделят по 40 хиляди евро за всяка изпълнена поръчка.

Според прокурора в даден момент от подготовката на убийствата Бисер Илиев се е уплашил, а до осъществяване на покушенията не се е стигнало заради действията на правоохранителните органи.

Още по темата

Прокурор Кокинов посочи, че Красимир и Николай Маринови са били част от бившата СИК – натрупала значителни средства в началото на 90-те години като дори ликвидирала част от конкурентите си, а освен тях, единственият жив представител на силовата групировка е Младен Михалев – Маджо.

Според държавното обвинение тезата за виновността на подсъдимите се подкрепя от множеството съдебно медицински, технически и балистични експертизи, както и от стабилните свидетелски показания.

Според адвоката на Красимир Маринов – Лъчезар Таков, именно свидетелските показания са нестабилни, а по делото няма преки доказателства, които да сочат Големия Маргин като организатор на престъпната група.

Според него обвинителният акт е пълен с хипотези и твърдения, които не са доказани в хода на делото, лисват конкретни факти, както за извършените престъпления, така и че Красимир Маринов е свързан с другите подсъдими.

Адвокат Таков изтъкна, че няма и свидетелски показания, които пряко да уличават Маринов.

Той определи показанията на свидетеля Велин Добрев и на анонимния свидетел като доказателства от типа „казал – рекъл“.

Защитникът обвини прокуратурата в груби процесуални нарушения в хода на делото. Според него с привличането на Велин Добрев като свидетел и отпадането на първоначално повдигнатите му обвинения той е получил „индулгенция“ и е бил притиснат до стената да даде показания в определена посока.

Адвокат Таков поиска санкция за прокурора заради прекратеното наказателно производство срещу Добрев.

В края на защитната си реч адвокатът на Големия Маргин изтъкна, че процесът се е движел при голям медиен шум и в условията на натиск над съдебния състав. На въпрос от съдията дали иска отвод на състава, адвокат Таков каза, че няма такова намерение, но се надява магистратите ще се произнесат на базата на фактите и доказателствата.

Пледоариите на защитата на останалите подсъдими по точещото се вече пет години дело ще продължат в петък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase